onsdag, juni 23, 2021

Persona non grata


 Politiken är en märklig företeelse kan man tycka. Å ena sidan något absolut nödvändigt, å andra sidan något som för många ter sig obegripligt. När nu riksdagens sommarstiltje, helt plötsligt vänts till dess motsats, blir det naturligt nog frågan för dagen i media och medvetande.

Att Vänstern tröttnat på att behandlas som ”persona non grata”, eller dörrmatta åt den socialdemokratiskt ledda regeringen, är inte svårt att förstå. Att den nya ledningen skulle våga ta strid i sin syn på marknadshyror, var nog inget regeringen eller andra väntat sig. Återstår att se vart den utvecklingen leder, men nog behövs både mer vitalitet och Demokrati i den svenska riksdagen.

Att det i svensk riksdag finnas ett parti C, som konsekvent i sin retorik och synsätt utesluter två partier representerande ca 30% av väljarkåren är inget annat än bristande demokratisyn och en förfärlig arrogans. Att man sedan också vill framställa sig som ”ledande parti” i något obefintligt mittenblock, visar på ett högmod utan gränser. Må det partiet få betala för sin syn.

När detta skrivs pågår de interna förhandlingar mellan partierna som måste leda till beslut kommande måndag. Talmansrundor eller extra val är frågan, och extra val möjligen det troligaste och bästa med hänsyn till de många frågor som behöver hanteras.

Energifrågorna har växt mycket de senaste åren liksom synen på gängbrottsligheten och säkerheten. Välfärdsfrågorna och integrationsfrågorna kräver också svar och en långsiktig lösning.

Ett extra val borde kunna skapa nya möjligheter till förändringar också i de politiska prioriteringarna.

2021.06.23

Jarl S

Inga kommentarer: