måndag, juni 07, 2021

Perspektiv juni 2021.


Ett stilla regn faller över nejden efter dagar av sol och sommar. En sol som väl behövs efter maj månads kyla och regn. Nu stundar snart skolstopp och semestrar, och båthamnarna fylls av sol och soltörstande människor. Bra så, alla behöver vi ibland skiftande perspektiv. Nu till ett sådant.

Vid det TV-sända nationaldagsfirandet hade den liberala profilen Cecilia Malmström uppgiften att hålla talet till nationen. Det gjorde hon på ett utmärkt sätt, och med fokus på den demokratiska utmaning det innebär att verka för demokratiska uppfattningar. De senaste åren har demokratierna gått bakåt, de auktoritära regimerna vuxit. Försvaret av liberala värderingar trängts tillbaka av auktoritära ledare. Utvecklingen i Belarus är det senaste och mest uppenbara exemplet. Det folkliga missnöjet med förra årets valfusk, möttes med batonger och fängslanden av demonstranterna. Och oppositionella i exil talar nu om Belarus som ett Nordkorea i Europa.

Ett annat angeläget ärende på nationella nivå är situationen inom det liberala partiet i vårt land. Ett parti som i årtionden varit ideologiskt ledande på många områden, men som nu efter år av dåligt ledarskap skulle åka ur riksdagen om det var val idag. De förändringar och tydliggörande av partiets inriktning man lanserat, har hittills inte burit frukt.

Partiet behöver ett ledarskap som bygger på tradition, tillit, kunskap och ledarskap. Den personen finns, men vilar sedan senaste EU-valet upp efter många år i ledande positioner inom EU. Det var hon som fick förtroendet att hålla talet till nationen på vår nationaldag, Cecilia Malmström. Hon har tidigare tackat nej till att kandidera som partiledare, men kommer hon göra det med nuvarande risk för att en 100-årig liberal epok försvinner?

Slutligen några ord om energipolitiken i vårt land. Norrbotten i synnerhet, Norrland i allmänhet har blivit en modern tids Klondyke. Det är inte guld man är ute efter, det handlar om att lägga beslag på den energi som utvinns ur de norrländska älvarna. Återkommande lanseras energislukande företag som vill satsa miljarder på anläggningar i det som annars ofta betraktas som glesbygd. Det är inte omsorgen om de boende i trakten som lockar det internationella kapitalet. Det kommer ett pris för den utvecklingen när tillgången på el blir en bristvara..

Det priset kommer att i stort få bäras av den enskilde medborgaren.

2021.06.07

Jarl S

Inga kommentarer: