lördag, juli 20, 2019

Sommartid 2019



Sommar, sol och bad. Den inrikespolitiska aktiviteten har gått i vila, samtidigt som livet rullar på i sina olika aspekter. Människor söker återhämtning efter en lång vinter, och inför en lång höst.

Inom EU har man efter mycket förhandlande lyckats skapa en ny ledning efter försommarens val. Det blev inte favoriternas återkomst, snarare då kompromissernas kandidater som kommer att bemanna de ledande stolarna. Och efter den splittring i synsätt som präglar EU efter det valet, kommer nog kompromissandet att få stort utrymme de kommande åren.

I USA använder den trumpne presidenten sin vana trogen att med Twitter inlägg styra dagordningen. Nu har på allvar kampen inför kommande presidentval 2020 startat. Angreppen på framför allt kvinnliga demokratiska ledamöter av kongressen är uttalat rasistiska. Han vill styra det kommande valet till att i huvudsak handla om ras, den vita mot det mångfacetterade som är och har varit USA-s anda och själ. I så måtto luftar Trump samma unkna tankar, som ledarskapet i Tyskland gjorde för 80 år sedan.

Under sommaren har de som önskat, i SVT kunnat följa den intressanta biografin över Kennedy-åren i den amerikanska politikens 1960-tal. För egen del en period som sammanföll med många och täta besök i USA. Vi fick i biografin följa hur dåvarande presidenten John Kennedy valde att ställa upp på de synsätt som medborgarrättsrörelsen med ledning av Marin-Luther King så framgångsrikt drev. ”Människovärdet skall inte bestämmas av färgen på ditt skinn”, för att citera delar av dess tes.

De drivande i den rörelsen, John och Robert Kennedy, samt Martin Luther King, mördades alla med korta mellanrum som ett resultat av sina politiska övertygelser. Vilka krafter som låg bakom de morden kommer vi kanske aldrig få vetskap om, men den typen av händelser sker sällan utan noggrann organisation och planering.

Nu ståtar USA med en president som utan att blunda struntar i den konstitution han har som uppgift att försvara. En President som vill vrida den politiska klockan tillbaka till tider vi kanske trodde aldrig skulle uppstå igen.

2019.07.20

Jarl S

Inga kommentarer: