torsdag, juli 25, 2019

Högtryck i sommartid


Högtrycket har lägrat sig över landet. Vid badviken på ön längst ut i skärgården vimlar det av båtar med sina besättningar. De ligger till ankars eller förtöjda vid berget. Och det solas, simmas och umgås på båtar och den gräsplan och sandstrand som är så attraktiv av allt att döma.

Samtidigt fortsätter klimat diskussionerna. Delar av Europa och USA upplever denna sommar rekordtemperaturer. Är det uttryck för klimatförändring eller inte? Och om det är klimatförändring, till vilken del är den orsakad av den mänskliga påverkan. Vetenskapen är övertygad, Enskilda politiker likt USA-s nuvarande president har en motsatt uppfattning. Entydigt är i vart fall att torkan och vattenbristen breder ut sig i världen i stort, och med den utvecklingen överlevnads möjligheterna. Olika falla ödets lotter, och med dem konsekvenserna.

Och i den stora världen skärps nu motsättningarna runt det oljerika länderna i mellanöstern. Den brittiska kapningen av en iransk oljetanker, besvarades med iransk kapning av en svenskägd men brittisk flaggad tanker. Rena piratangrepp börjar nu bli också statligt sanktionerade. Nog finns det skäl att efterfråga sans och förnuft.

England har fått sin egen rufs håriga Trump-kopia i Boris Johnson. Han skall göra England “great again” genom att lämna det europeiska samarbetet, punkt slut. Tydligen vill inga av de ledande politiker som tidigare varit del av regeringen dela hans synsätt, de väljer att hoppa av regeringen hellre än att bli del av korkade och farliga beslut. Nog är det en underlig värld vi lever i.

Och den sovande jätten i öster Kina, hotar nu med krig om någon makt (införstådd någon västlig demokrati) motsätter sig Kinas krav på Taiwans totala underkastelse. Det är tydligen dags nu att visa de militära muskler man under många år byggt upp. Bäva månde de som motsätter sig den kinesiska draken. Dess tentakler är långa, och Göteborg är hårt fångat i dess garn.

Mer om det en annan gång, nu väntar ännu några dagar med sol och sommar.

2019.07.25

Jarl S

Inga kommentarer: