söndag, september 10, 2017

Sången ädla känslor föder





I vår tid av förvirring, är kulturen som traditionsbärare och vägvisare viktig. Den blir till ett rättesnöre utan att egentligen vara det. En av de klassiska kulturhändelserna, med världsvid spridning numera, är årets konsert från musikfestivalen PROMS i England. Den här gången sänd ut över de globala näten den 10 september.



Två timmar av utsökt musik, blandad med ett stort stänk av humor, och för året också med ledande skandinaviskt deltagande. Dirigenten Sakai Oramo från grannlandet Finland, och den ledande solisten svenska Nina Stemme. Det blev två fina timmar fyllda med musik, och med de klassiska Rule Brittania och Auld lang Sine som bejublad avlsutning.




Vi behöver alla kulturen och avkopplingen från dagsbruset av ständigt nötande problem i vår omvärld. Just nu handlar det om naturens svar på vårt sätt att hantera vår gemensamma boning, planeten.



90% av alla experter anser att det extrema väder som uppträder alltmer, har att göra med klimatförändringar. Det är ingen populär åsikt hos den minoritet som givet sina privilegier på olika sätt, ogärna vill se den bilden. Och det är inte populärt bland de grupper som profiterar på industrier och verksamheter som föder klimatförändrigarna. Och just för tillfället har den största boven i det dramat USA, en president som vägrar acceptera sambandet ens när orkanerna avlöser varandra i landet, med enorma mänskliga och materiella skador som följd.



Orkanerna Harvey följs av Irma som följa av Jose´. Och värst drabbas de små länderna i den karibiska övärlden som inte kan skydda sig när ovädret kommer. Då  känns det tryggt att sitta i våra egna stora och välbyggda hus, långt från orkanområdena. Att vi sedan får del av ovädren när de svänger ut över atlanten och når oss med blåst och regn, är ändå en västanfläkt jämfört med deras ursprungliga styrka.



Orkaner föds över vatten som skall vara minst 24 grader varmt. I år har den siffran i det tropiska vindbältet varit 26 grader, därav orkanernas styrka och häftighet med vindstyrkor på över 80 m/sek.



I den vindstyrkan blåser människor och djur bort om de visar sig ute, bilar blåses iväg och bristfälligt byggda hus sprids som kaffeved över nejden. Alternativen för de som vill överleva är att fly till områden som inte beräknas nås av orkanen, eller söka skydd i skyddsrum, en nog så svår uppgift när vattenmassorna förvandlar gator och hus till översvämmade sjöar.



Tillbaka till vår tv-soffa, är det ändå dags att ledarskapen på olika områden kommer sams om tagen för att säkra våra egna livsbetingelser. Alternativet är alltmer av folkvandringar när delar av klotet blir alltför riskfyllt att bo i.



2017.09.10

Jarl