fredag, november 07, 2014

Dagens Samhälle



Begreppet dagens samhälle kan vara just ett begrepp, men det är också titeln på det husorgan som SKL (Sveriges kommuner och landsting) ger ut en gång i veckan. Det är en tidning som växt i betydelse under senare år. Artiklarna speglar i stor utsträckning samhällutvecklingen på olika sätt, och tidningen får också alltfler läsare.

Vägval i dagens samhälle
Med den huvudman man har är det rimligt att det finns en demokratisyn också i det som framförs, och det gör det. Den ledande skribenten Mats Edman, har visat att han vågar ha en syn i olika frågor, som inte sällan är vidare än den som mindre demokratiskt bemedlade skribenter är utrustade med. Det visade sig inte minst i den s.k. Carema-skandalen, där tidningen visade en helt annan bild av verkligheten, än den mediadrevet i allmänhet gav.

I senaste numret (5.11) ger man utrymme och kommentar åt utvecklingen när det gäller invandrarfrågor på ett sätt som vi knappast är vana att se från mer officiellt håll. Man lyfter frågan om hur invandring och integration fungerar, på ett sätt som lämnar många frågetecken obesvarade.

Bland annat visar man på att den invandring som skett de senaste 10 åren motsvarar befolkningen i 33 medelstora svenska kommuner. Man lyfter frågan om det ”chicken-race” som håller på att uppstå, där kommunerna alltmer vill välja och vraka när det gäller vilka invandrare man vill ta. Välutbildad är bra, motsvarigheten dålig.

Och på debattplats går ett antal socialdemokrater till angrepp mot en politik som innebär att många små kommuner tvingas ta på sig en ”invandrarbörda” som upplevs som orimligt stor. Man kunde tro att artikeln var skriven på beställning av SD, det av det politiska etablissemanget marginaliserade, men av väljarna alltmer favoriserade partiet.

Det är en intressant utveckling. Kanske kommer den leda till att de grundläggande demokratiska värdena om tankens frihet, yttrandefrihet, föreningsfrihet etc. vinner över de som bara omhuldar dem om de överensstämmer med de egna synpunkterna.

Tidskriften Dagens Samhälle förtjänar beröm för att man vågar lyfta frågor som alltfler medborgare upplever viktiga i vår alltmer oroliga värld.

2014.11.07

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: