onsdag, september 10, 2014

Motion om vindkraftverken


Örnsköldsvik

Motion till

Kommunstyrelsens Ordförande

 

Besluta om moratorium i vindkraftsutbyggnaden.

Den storskaliga utbyggnad av vindkraften som nu påbörjats kommer om den får fullt genomslag bli till den största skövling av naturvärden som drabbat landet och vår kommun sedan vattenkraftsutbyggnadens dagar.

Det är en utbyggnad som är politiskt motiverad, men är starkt ifrågasatt av olika skäl som den som är intresserad lätt kan ta del av via internet och andra media. Den drabbar närboende med både visuella och bullermässiga störningar. Den skadar fågel och djurlivet genom sina undanträngningseffekter i form av ljus och ljud, något som också samerna nu bekräftar. Fågeldöden, i synnerhet avseende större fåglar är väl dokumenterad från olika håll i världen.

Vindkraften påverkar allemansrätten genom olika restriktioner. De arrendeavtal som används gentemot markägarna innehåller klausuler som ger vindkraftbolagen rätt att utan prövning sälja anläggningarna till tredje part. Vindkraftsområdena, och därmed mycket stora naturområden förvandlas till internationell handelsvara.

En enig expertis i Kungliga Akademins energiutskott har starkt kritiserat utvecklingen. Bullerstörningarna, i synnerhet det lågfrekventa ljudet har uppmärksammats av medicinsk expertis, och bekräftas av alltfler berörda runt om i världen.

Mot den bakgrunden och naturligtvis många fler vittnesmål vilka kan läsas i olika fora på internet och ex.vis You Tube, föreslår Spi-Välfärden:

-        Att inga ytterligare tillstånd för utbyggnad av vindkraft ges innan effekterna av redan beslutade tillstånd och dess utbyggnad är tillgängliga och utvärderade.

Spi-Välfärden den 2014.09.10

 

Jarl Strömbäck

Gruppledare

1 kommentar:

LC sa...

www.tjust.com/vit/2014/myter.pdf

www.tjust.com/vit/2012/moratorium.pdf