Liberala Vindar speglar politik sedan februari 2006, i lokal och global mening. Rysslands nuvarande ledarskap ser det forna Sovjet som sin förebild. Ukraina är det första offret för den ideologin. De västliga demokratierna famlar ovana att tänka i krigets banor. Kampen om globalt ledarskap skärps alltmer i relationen mellan demokratierna i väst och diktaturerna Kina och Ryssland i öst. Mycket finns att skriva om, och reflektera över.
fredag, juni 18, 2010
Väljer vi bara beordrade knapptryckare i valet?
Den gångna veckan har varit politiskt intressant. I onsdags (16.6) hade riksdagen sin sista partiledardebatt innan höstens val. Det blev en uppvisning i låsta positioner. Alliansen med sin fasta övertygelse att skattersubventioner till de som arbetar, skapar nytt välstånd för landet i sin helhet. Sanningen är ju att man köper röster på bekostnad av stora grupper, inte minst de äldre i samhället.
Och oppositionen sökte trovärdighet genom att angripa miljöpolitiken, synen på ungdomsarbetslösheten och skolan bland annat. Inte heller det gav några positiva känslor. Vart är politiken i riksdagen på väg kan man fråga sig?
Svaret gavs med stor tydlighet dagen därefter, i torsdags. I omröstningen om kärnkraftens vara eller inte vara demonstrerades riksdagens totala underkastelse mer än någonsin tydligare. Delegater som tidigare varit fast förankrade i kärnkraftsmotståndet valde nu att rösta för en fortsatt utbyggnad, medan den fackliga och socialdemokratiska majoritet som är för kärnkraften, var totalt frånvarande i omröstningen. Aldrig tidigare har riksdagens underkastelse under partisystemet demonstrerats tydligare än torsdagen den 17.6.
Det förhållandet skadar riksdagen och det politiska systemet inför väljarna. Beslutet hade blivit det samma om Centerns väljare hade röstat mot kärnkraften, och socialdemokrater som är för kärnkraften röstat för den lösningen. Då hade riksdagen uppträtt som en självständig och styrande del av vårt politiska system. Nu framstår den närmast som en onödvändig extra kostnad.
Varför skall vi ha 349 riksdagsledamöter om politiken ändå bestäms av ett fåtal partiledare och dess närmaste krets av rådgivare? Riksdagen har en lång väg att gå om man strävar efter att upprätta sitt anseende som landets högsta beslutande organ.
2010.06.18
Jarl Strömbäck
Landstingsledamot SPI
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669
Etiketter:
alliansen.oppositionen,
Politik.centern,
socialdemokraterna
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar