Liberala Vindar speglar politik sedan februari 2006, i lokal och global mening. Rysslands nuvarande ledarskap ser det forna Sovjet som sin förebild. Ukraina är det första offret för den ideologin. De västliga demokratierna famlar ovana att tänka i krigets banor. Kampen om globalt ledarskap skärps alltmer i relationen mellan demokratierna i väst och diktaturerna Kina och Ryssland i öst. Mycket finns att skriva om, och reflektera över.
tisdag, juni 22, 2010
Information eller dess motsats
Lögn eller sanning kallas i lite finare sammanhang information eller desinformation. I krig som i valrörelser är de företeelserna ständigt närvarande. Några som valt att lämna underkastelsens skuggor, och ge sig in i debatten om utvecklingen av pensionsystemet är de skribenter som får tillträde till dagens blogg, som för övrigt är ett gensvar på en moderat riksdagsman i den fina kostymåldern. Jarl Strömbäck
Vad vi, Göte Nilsson och Ingvar Fridell, skriver, grundar vi helt på vad pensionsmyndigheten skriver i sina prognoser och i sin 80-sidiga årsredovisning ORANGE RAPPORT. Detta kan vara felaktigt, men det är vad den ansvariga myndigheten hävdar. Det är därför inga ”lösryckta citat” som Mats G Nilsson påstår. Om Mats G Nilsson, som är riksdagsman och säger sig företräda de ansvariga politikerna, inte känner till dessa handlingar, är detta uttryck för en häpnadsväckande okunnighet.
Bromsen har slagit till i år, och enligt dessa prognoser kommer den att slå till också 2011 och 2012. För åren därefter skriver pensionsmyndigheten i ORANGE RAPPORT: ”I basscenariot varierar balanstalet omkring 1,0 fram till 2035”. Under dessa 23 år kommer alltså enligt myndigheten bromsen att slå till ungefär halva antalet år, cirka 11 gånger. Varje gång som den slår till kommer de pensioner som är grundade på inkomsten att minska jämfört med vad som har varit avsett. Hur många gånger ska vi behöva upprepa detta för Mats G Nilsson (M)?
Regeringen hävdar att statsfinanserna i Sverige är bättre än i andra länder. De kanske de är, men det beror i så fall till stor del på att staten tog 258 miljarder av pengar som pensionärerna hade betalat till AP-fonden. Härigenom minskade statsskulden med samma belopp. En följd av överföringen blev att statsbudgeten förbättrades avsevärt, men att pensionssystemet stället blev ännu mer underfinansierat än det annars hade varit. Om pensionssystemet hade ingått i samma förvaltningsenhet som statsbudgeten, som nog är fallet i andra länder, skulle statsfinanserna uppvisa mycket sämre resultat än de nu gör. Om de 258 miljarderna hade fått vara kvar i AP-fonden, skulle denna ha varit ungefär 470 miljarder större, och bromsen hade slagit till först vid en senare tidpunkt.
När regeringen påstår att den bedriver en ansvarsfull politik, gör den det därför tack vare pengar som har tagits från pensionärerna.
När Mats G Nilssons utländska kontakter får detta klart för sig, kommer nog inte deras beundran av det svenska pensionssystemet att bli lika stor.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar