tisdag, juli 01, 2008

Kampen om miljön!

Förbränning av restprodukten bagass vid etanolframställning i Brasilien.



FRA-debatten som tycks bli en lång pina för vår alliansregering behöver avlösning av något mer neutralt? Kanske kan man se veckans intresse för miljön, i betydelsen biobränslen som ett initiativ att avleda uppmärksamheten. Så här i semestertider är det kanske en fråga som vänder debatten. Och visst är den angelägen?

På den ena sidan ser vi Folkpartiet. Liberalerna vill slopa subventionerna på biobränslen. Ett viktigt skäl är den exploatering av mark och grödor som en storskalig och global satsning på biobränslen kommer att leda till. Monokulturer breder ut sig. Fattigt folk fördrivs in till storstädernas slum alltmedan deras jord används till bränsle istället för mat. I klassisk liberal anda bör man vara emot en sådan utveckling.

På den andra sidan finns Moderaterna. Deras fingertoppskänsla är säkert riktig när man lockar med än mer subventioner av biobränslen. Den vanlige svensken har nog med sin egen börs, vad spelar då Afrikas fattiga folk och Sydamerikas till döden plågade sockerrörsarbetare för roll? ”The show must go on” kan budskapet tänkas vara och immigrantströmmarna ökar alltmedan de murar klassiska liberaler varit så mycket emot, nu byggs allt högre vid EU: s gränser.

Var så god och välj?

2008.07.01
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: