tisdag, juli 15, 2008

FRA - ett liberalt fiasko.

Dessa fördömda protester?

Årets rötmånadstema är givet. Det stavas med tre bokstäver, FRA. Den följetong som egentligen startade redan under den föregående regeringen, har nu blivit till en kvarsten om halsen på alliansregeringen, och i synnerhet de som etiketterar sig liberaler.

För hur kan människor som bekänner sig till frihetsideal och öppenhet, rösta för dold granskning av den egna privata posten av okända och för ökända syften. Teknikneutralitet kallas det av förespråkarna, men kontrollbehov är det riktiga argumentet. Storebror ser dig var Orwells paroll, och det samhället bejakar också vår tids liberaler. Det är stötande och oförsvarligt.

Dessbättre finns de som ser de klassiska värdena. När de förra partiledarna i Folkpartiet, Ullsten, Westerberg och Leissner på DN-debatt den 14 juli uttrycker sitt avståndstagande från den nuvarande partiledningens linje, så har man många med sig. Att sedan några av de nuvarande riksdagsledamöterna väljer att byta sida och gå emot det beslut man för kort tid sedan klubbade igenom, visar knappast på ideologisk skärpa och konsekvens. Liberaler skall inte vara de som skapar ett övervakningssystem utan egentlig möjlighet att kontrollera.

På senare år har vi som argument för försvarsnedläggningar fått oss itutade att det inte föreligger några militära hot mot Sverige. Nu används plötsligt en påstådd hotbild som grund för införandet av den nya FRA-lagen. Trovärdigheten i det agerandet blir minst sagt liten, inte minst för de många som ser sig som försvarsvänner.

Alliansen fortsätter att skjuta sig själv i foten också i den här frågan. Med det agerandet har man gjort sig själva till sin värsta fiende, i vart fall om målet är att vinna valet 2010. Och oppositionen kan sitta lugnt i båten och njuta av opinionssiffrorna.

2008.07.15
Jarl Strömbäck
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669
http://liberalavindar.blogspot.com

Inga kommentarer: