Liberala Vindar speglar politik sedan februari 2006, i lokal och global mening. Rysslands nuvarande ledarskap ser det forna Sovjet som sin förebild. Ukraina är det första offret för den ideologin. De västliga demokratierna famlar ovana att tänka i krigets banor. Kampen om globalt ledarskap skärps alltmer i relationen mellan demokratierna i väst och diktaturerna Kina och Ryssland i öst. Mycket finns att skriva om, och reflektera över.
tisdag, oktober 31, 2006
All publicity is better than no publicity?
Just nu pågår utvärderingen av valet i länsförbund och lokalavdelningar landet runt. I det sammanhanget kan det vara lätt att vända sina besvikelser mot dataintrånget och de fåtal personer som utpekats ansvariga för det. Att se den händelsen som skälet till den tillbakagång vi såg i valet är nog dessvärre att i alltför hög grad använda skygglappar för att slippa se andra verkligheter.
All publicity is better than no publicity, eller I dess svenska form “den som inte syns finns inte”, är begrepp väl kända I medievärlden. I valet 2002 fick Folkpartiet ett oväntat utrymme i media på grund av framför allt språkkravet. Representanter för våra politiska motståndare utmålade folkpartiet som främlingsfientligt och en svensk variant av Dansk Folkeparti, i ett försök att skada partiet. Istället medförde den debatt som följde att vi gick från drygt 4% i opinionsmätningar till 13,3% i valet. Den utvecklingen hade nog inte kritikerna av vår integrationsrapport förväntat sig.
Att nu hävda att data intrånget är orsaken till tillbakagången från 2002 års valresultat är att blunda för ett antal andra omständigheter. Folkpartiet hade en unik möjlighet att efter valet 2002 förstärka sin position, men lyckades aldrig med det. Istället har trenden varit stilla men stadigt nedåtgående under lång tid. Veckan innan dataintrånget blev känt genomförde SIFO en mätning som gav värdet 7,6% av rösterna för Folkpartiet.
Samma vecka som ”spionskandalen” slogs upp så stort hade plötsligt värdet ökat till 9,4% enligt SIFO. Går man sedan till de mätningar som gjordes den sista valveckan, så hade 4 av 5 prognosinstitut värden för vårt parti som låg mellan 8,8%-10,5%.
Under ett antal viktiga dagar fick vi i Folkpartiet extremt mycket utrymme i media och Lars L. hanterade frågan om dataintrånget på ett utmärkt sätt i sin partiledarintervju.
Sannolikheten är nog så stor att vi utan det utrymmet hamnat i ytterligare medieskugga, och kanske förlorat en mängd sympatiröster. I det läget kunde valresultatet mycket väl blivit sämre än det 7,5% vi nu fick. I ärlighetens namn bör vi nog göra djupare analyser än att lägga ytterligare bördor på de utpekade i ”spionskandalen”.
2006.10.30
Jarl Strömbäck
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar