Liberala Vindar speglar politik sedan februari 2006, i lokal och global mening. Rysslands nuvarande ledarskap ser det forna Sovjet som sin förebild. Ukraina är det första offret för den ideologin. De västliga demokratierna famlar ovana att tänka i krigets banor. Kampen om globalt ledarskap skärps alltmer i relationen mellan demokratierna i väst och diktaturerna Kina och Ryssland i öst. Mycket finns att skriva om, och reflektera över.
tisdag, maj 30, 2006
Företagande och arbetslöshet går hand i hand!
Arbetslösheten blir ingen valfråga hävdade statsminister Göran Persson för en tid sedan. Därmed drog han ett streck över de ca 1 miljon människor som går i utanförskap i vårt land, de angår tydligen inte honom och hans parti
.
Socialdemokratins dominans i svensk politik bygger delvis på en medveten satsning på en utbyggd offentlig myndighetsstruktur. Enligt statskontoret hade vårt land 552 myndigheter i maj 2005. Alla de myndigheterna skall ersättas för sina löner, kontor och andra kostnader.
Det är inte bara ekonomiskt kostsamt, det skapar också stora problem för enskilda och företag. Reglerna blir fler och krånglet ökar. Varje ny myndighet måste ju motivera sin existens. Och för den politiska sfären blir till sist situationen närmast omöjlig att kontrollera.
Hur kan man då läsa av utvecklingen inom företagandet? Det är ju trots allt i företagande arbetsplatser skapas.
Svenska företag skall idag rätta sig efter mer än 20.000 sidor företagsregler och mindre företag beräknas ha kostnader om minst 30.000 kronor per anställd och år för utförandet av det arbetet.
Nutek, det organ som har ansvaret för utvecklingen på näringslivsområdet anser att det behövs minst 10.000 nya företagare i vårt land varje år för att få en rimlig återväxt och kompensera för den utslagning som samtidigt sker. Ser man emellertid på utvecklingen så visar den att det 2005 fanns 412.000 företagare i Sverige, vilket är 5000 färre än år 1994. I det perspektivet skall arbetslösheten ses.
Sveriges framtid ligger inte i att ytterligare försvåra bildandet av nya företag genom en utökad offentlig sektor och belastning av företagandet med nya kostnadsdrivande krav. Köpkraften i vårt land ökar inte genom att fler blir bidragsberoende. Låt oss inte glömma hur den statsstyrda socialismen rasade som korthus i Östeuropa för bara drygt 10 år sedan.
Tillväxt sker när fler får arbeten att gå till, det är nog dessbättre verkligheten
Jag menar att företagande och arbetslöshet går hand i hand. Om företagandet gynnas minskar också arbetslösheten och utrymmet för de som verkligen behöver samhällets stöd blir större. När politiken går ut på att säkra den politiska makten genom att göra alltfler beroende av samhällets stöd då undermineras den välfärd vi förväntar oss med vår jämförelsevis tunga skattebelastning.
2006.05.29
Jarl Strömbäck
söndag, maj 28, 2006
I sjösättningstider!
Det är sjösättningstider. I lördags (27.5) sjösatte vi i vår båtklubb våra båtar i gråväder med återkommande regn. Påmastningen tog sin och det var skönt att frampå eftermiddagen få ta en varm dusch efter väl utfört arbete.
I det sammanhanget har jag liten förståelse för dem som återkommande talar om båtskatt. Båtlivet tillför miljardinkomster till samhället genom drivmedels- och andra konsumptionsskatter. Det bär i allt väsentligt sina egna kostnader. Det är tråkigt att behöva notera att det finns politiker som likt Agneta Lundberg (S) vill lägga strypsnaran om halsen också på båtlivet.
fredag, maj 26, 2006
Tänk ändå...
Tänk ändå så lämpligt. Den kände advokaten Leif Silbersky är en upptagen man. Inte mer upptagen än att han gärna åtog sig uppdraget att betald av skattebetalarna försvara SSU-basen Anna Sjödin i brottmålet avseende fylleslagsmålet på krogen Crazy Horse. Men han är så upptagen av annat att målet i domstol måste skjutas upp till efter valet i höst.
Så kanske den socialdemokratiska maktapparaten slipper konfronteras med den affären under valrörelsen.
Tänk ändå så lämpligt!
2006.05.26
Jarl Strömbäck
onsdag, maj 24, 2006
Humanism ifrågasatt!
Fallet med den förföljda familjen och deras dotter tar sig alltmer absurda former. Myndighetens maktspråk har sedan länge ersatt den fundamentala grund på vilken socialtjänstlagen vilar. Där fastställer man nämligen i dess portalparagraf (§1) att ”verksamheten skall bygga på respekt för människors självbestämmanderätt och integritet”.
För några veckor sedan kunde vi läsa i ÖA att en hotbild uppstått runt familjen och ett familjehem. Den hotbilden ter sig märklig ur åtminstone två synpunkter. För det första kände ett mycket litet antal människor till familjehemmets roll i frågan, vem kunde ur den synpunkten ha intresse av hotandet och veta vart det skulle riktas? För det andra användes den förmenta hotbilden som skäl för att förvisa familjen från Örnsköldsvik, till en ort i dalaskogarna. Där lever man nu under omständigheter som är minst sagt förnedrande.
Som intresserad kommunmedborgare skulle jag uppskatta om polisen klargjorde hur långt man kommit i ansträngningarna att spåra de påstådda hoten.
Att familjen nu ändå orkar föra kampen vidare genom att gå till kammarrätten är ett litet ljus i detta mörker.
Att myndighetens maktspråk fortsätter kan på inget sätt gangna varken lilla Anna eller hennes familj. Tillämpningen av lagen har inte sin grund i synsättet i vare sig LVU:s eller sociallagens inledande paragrafer som båda talar om vikten av att i respekt samarbeta med de människor som berörs.
En humanistisk nämnd som vill göra skäl för sitt namn måste rimligen kunna definiera sin roll på annat sätt än det som speglas i ÖA den 22.5, när nämndens ordförande meddelar att ”det är inte populärt bland tjänstemännen att politiker lägger sig i”.
2006.05.24
Jarl Strömbäck
lördag, maj 20, 2006
Fristad i värden!
Vårt land lockar många som av olika skäl flyr från sina ursprungliga hemländer. I det ryms stora möjligheter. Av dem som kommer till vårt land är många väl utbildade och i arbetsför ålder. Kan vi skapa ett samhälle där de får utrymme att växa i arbete istället för att kvävas i bidragssystem, då kommer hela landet att lyftas.
I det synsättet har också den offentliga sektorn ett påtagligt ansvar. Kommunerna är ofta den störste arbetsgivaren på sin ort, liksom landstingen ofta är detsamma i länen. Det ankommer på dem att visa att den offentliga sektorn öppnar upp sina arbetsplatser för våra invandrare på samma generösa sätt som industri och offentlig sektor gjorde under de så framgångsrika åren av arbetskraftsinvandring under 1950-70 talen.
Den byråkrati som mer ser invandringen som ett problem än en möjlighet måste monteras ner. Tendensen att underkänna invandrares kompetens och valideringskraven blir lätt konstruerade hinder i en smidig anpassningsprocess. Alternativet är det som så framgångsrikt användes under arbetskraftsinvandringens tid, nämligen att inlämma de nya i arbetslivet, och under mentorskap pröva deras möjligheter att passa in.
Det är undertecknads uppfattning att det helt övervägande antalet av dem som kommer till vårt land gör det med en önskan att i arbete får bidra till sin försörjning. Stoltheten i att ha ett eget arbete är så mycket större än den att leva på den nåd som följer med allmänna allmosor.
Därför bör invandrarna ges stöd att finna arbete. Ge invandrarna möjlighet att starta företag, ge dem utrymme att skapa egna arbetsförmedlingar och erkänn deras kompetens. Då får vi fart på Sverige och minskar utanförskapet.
2006.05.20
Jarl Strömbäck
onsdag, maj 17, 2006
Om äldreombudsman
Om äldreombudsman!
Vägen till vishet kommer tydligen också till den mest styvnackade. Så måste man väl förstå det faktum att när min motion i ärendet äldreombudsman behandlades i kommunfullmäktige den 28.11.2005 valde omsorgsnämndens ordförande Lena Näslund att i hånfulla ordalag från talarstolen förklara att någon äldreombudsman inte behövs i vår kommun. Bara någon månad senare kan vi läsa (ÖA den 16.5.2006) att samme nämndsordförande nu tillsatt en sådan befattning, klädsamt draperad i det något nyanserade namnet äldrekonsulent.
Som motionär och drivande i frågan kan jag bara gratulera de gamla och deras anhöriga till det socialdemokratiska tillnyktrandet. Samtidigt är det beklagligt att den politiska frosten och prestigen sitter så djupt i det socialdemokratiska partiet att en väl grundad motion inte kan beviljas.
Jarl Strömbäck
tisdag, maj 16, 2006
Näslund bluffar
Det är valår i år, och då tenderar vissa politiker att bara minnas det man vill minnas av egna beslut. Ett övertydligt exempel på det ger moderaten Lars Näslund i ÖA den 15 maj. Där hävdar han nämligen att han, och hans parti vill minska bidragen till Arenan och Folkets Park. Samme Näslund har under den gångna mandatperiod frejdigt röstat för att just de anläggningarna fått årliga och indexskyddade mångmiljonbelopp (i år ca 10 miljoner) i stöd för sin verksamhet.
När undertecknad valde att inte stödja den miljonrullningen i kommunfullmäktige, så var det av omsorg om de mängder av föreningar som skulle komma i kläm när pengarna för aktivitetsstöd i så hög grad går till två utvalda föreningar.
Näslunds selektiva minne är ett dåligt tecken för en person som söker mandatet att bli en av vårt lands riksdagsmän.
2006.05.16
Jarl Strömbäck
lördag, maj 13, 2006
Skenheliga socialdemokrater.
Under TÅ-debatt den 8 maj visade jag att landstinget och kommunerna i Ådalen under de senaste åren mycket kraftigt minskat sina bidrag till studieförbunden. Den välvilja man nu under valåret från statsmakten vill visa, har inte sin motsvarighet i handling i kommuner och landsting.
Det påpekandet har tydligen irriterad väldigt att döma av reaktionen från landstingets kulturansvarige politiker, Kerstin Nygren och riksdagskvinnan Agneta Lundberg.
Visst kan man som debattörerna väljer att göra, skylla den saken på oppositionen. Men kvar står ändå att Socialdemokratin med sin ställning som ”regerande” i både berörda kommuner och landstinget har haft all möjlig makt att driva sin linje i frågan. Att man då valt att strypa bidragen till studieförbunden är ett faktum som man har ett direkt ansvar för.
De socialdemokratiska makthavarna sitter i sanning själva på dubbla stolar. Av omsorg om studieförbundens framtid har jag av den anledningen i motioner och interpellationer agerat för att ändra på det i min hemkommun och i landstinget.
Den motion jag skickat till landstinget i frågan kommer Kerstin Nygren som landstingets högst ansvarige kulturpolitiker få ta ställning till, om hon nu inte väljer att lägga motionen i frysbox. Då kanske vi i fullmäktige kan föra en saklig debatt om hur framtiden för studieförbunden skall se ut.
Jag välkomnar den debatten.
2006.05.13
Jarl Strömbäck
onsdag, maj 10, 2006
Låt familjen komma hem
Att erkänna ett misstag är kanske inte lätt, men ofta stort. Och myndighetens hantering av fallet med den 6-åriga flickan och hennes familj lämnar mycket i övrigt att önska. När humanistiska nämnden den 9.5 beslutade att inte ta upp ärendet med den av myndigheten förföljda familjen, så var det ett beslut under galgen. Man gick ett steg på vägen mot rätt beslut, men nästa steg måste också snarast tas. Nämligen det att ge familjen möjligheten att komma hem igen. Att få en sommar i rimligt lugn och ro för att sedan deras lilla dotter, liksom andra barn till hösten med glädje och förväntan skall få gå till sitt första skolår.
Nu handlar det nämligen i grunden om ifall man vill tillfoga de berörda bestående och allvarlig skada, eller ge dem chansen att normalisera sitt liv igen. Det alternativ som ansvariga handläggare försökte framtvinga i förra veckan, hade varit att utsätta familjen för ytterligare kränkningar i ett antal månader. Att sända dem till ett starkt ifrågasatt behandlingshem, polisanmält så sent som år 2004 för övergrepp på barn kan knappast vara rätt miljö för en bra rehabilitering.
En klok nämnd ser nu till att den här olyckliga historien får ett slut. Det skulle i så fall hedra den roll vi förtroendevalda har som kritiska granskare av myndighetsarbetet.
2006.05.10
Jarl Strömbäck
fredag, maj 05, 2006
Sanning och myt om folkbildningen
Det kostar på att trampa det socialdemokratiska tolkningsmonopolet på tårna, så kanske man med lite välvilja kan sammanfatta Kenneth Westins inlägg om folkbildningen under ordet fritt den 30.4. Där går han till våldsamt angrepp mot undertecknad för ett inlägg jag gjorde om folkbildningen, och som ST hade vänligheten att publicera den 10 april.
Bättre än att ösa sina sarkasmer över undertecknad, hade varit om han förhållit sig till sakfrågan, nämligen det sviktande stödet till studieförbunden. Som jag visade i mitt inlägg har det socialdemokratiska landstinget liksom kommunerna genomgående minskat sina stöd till studieförbunden kraftigt under senare år.
Westin hävdar att jag personligen inte gjort något för att ändra detta. Det senaste året har jag i debattinlägg, i interpellationer och i motioner i kommun och landsting agerat i frågan. Westin borde veta bättre än att med en direkt lögn hävda att jag aldrig fört fram frågan från talarstolen. Hans minne måste vara synnerligen kort eftersom jag talade om saken i landstingets talarstol den 27.4, alltså tre dagar innan Westin i ST hävdar motsatsen. Dokumentation inför den debatten bör Westin då ha haft i åtminstone ett par veckor. Dessbättre finns interpellationsdebatter dokumenterade, om nu läsarna skulle vilja ha verifikation.
Så kvar återstår för Westin och hans politiska vänner att visa att också kommuner och landsting, där socialdemokratin är ledande parti värnar om folkbildningen. Den faktiska utvecklingen under senare talar för att man delar moderaternas syn på folkbildningens värde.
2006.05.03
Jarl Strömbäck
onsdag, maj 03, 2006
Studieförbunden i Ådalen
Agneta Lundberg, tar i ett inlägg under debatt den 3 maj upp folkbildningens situation. Då kan det vara på sin plats att också belysa hur situationen är i verkligheten i länet. Som vanligt när företrädare för socialdemokraterna är ute i debatten, är ordets välvilja översvallande. Verkligheten är emellertid en annan.
Som styrelseledamot i ett av våra studieförbund under ett 10-tal år har jag kunnat följa utvecklingen av det samhällsstöd studieförbunden får. I den tilldelningen syns ju också i praktiken hur de S-styrda majoriteterna agerar när man lämnat debattsidor och talarstolar. Och resultatet av den insikten har gjort mig mycket bekymrad över studieförbundens framtid. Verkligheten ser nämligen helt annorlunda ut än den som Lundberg i sin skrivning söker utmåla. De bidrag till studieförbundens viktiga arbete som är en förutsättning för dess existens, har nämligen under det s-styrda ledarskapet i landsting och samtliga av länets kommuner minskats avsevärt. I landstinget är minskningen så stor som mer än 20%, från drygt 8 miljoner/år till 6,4 miljoner innevarande år. I Ådalens kommunerna varierar minskningarna, enligt nedanstående lilla sammanställning:
1999 2006 %
Härnösand 1.199.716 1.000.000 -20
Kramfors 1.754.000 1.100.000 -37
Sollefteå 1.127.000 717.000 -36
Det är synd att behöva konstatera, att det en gång så bildningsvänliga arbetarpartiet, nu i verkligheten stryper studieförbunden. I det avseendet går det s-styrda landstinget och kommunerna i armkrok med Moderaterna.
Studieförbundens viktiga roll som kitt i samhället både kunskapsmässigt, och socialt visas väl av dess historia. Dagens komplicerade värld behöver de oaser med plats för samtal och fördjupning som hetsen och ytligheten annars ger så få tillfällen till. Kostnaden/invånare för studieförbundens verksamhet i vårt län motsvarar föga mer än en pizza per invånare och år. Att i det läget göra dem till en budgetregulator är riktigt kortsiktig politik.
2006.04.06
Jarl Strömbäck
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)