tisdag, mars 02, 2010

Medicinsk etik

Könsstympning är misshandel Ibland finns det skäl att rikta ett tack till någon, organisation eller enskild. Det behöver inte nödvändigtvis vara för något som är direkt personligt, men kanske principiellt viktigt. Tack alltså Svenska Läkaresällskapet för er uppfattningen att omskärelse, eller skall vi hellre kalla det könstympning av små pojkar inte stämmer med den etik läkarna har att arbeta efter. Och att ni i korus och tillsammans klargör att ni inte anser att ingreppen skall göras på små värnlösa barn. Att det dessutom inte är riskfritt att göra ingreppen är ett skäl naturligtvis, ett annat de skrivningar som vi i vårt land åtagit oss att följa genom barnkonventionen. Barnen har rätt till sin egen kropp, de är inte föremål vilka kan hanteras hur som helst av vuxenvärlden. Det är inte samhällets sak att underhålla sedvänjor vilka i andra sammanhang tveklöst skulle ses som övergrepp på minderårig, och grov misshandel. Att det finns personer med som likt Folkpartiets Björn Hellqvist, tillika nära lierad med makan och riksdagsledamoten Solweig Hellqvist, som försvarar övergreppen på de små barnen får väl ses som uttryck för ett humanistiskt förfall av monumentalt omfång i Folkpartiet i Västernorrland. 2010.03.02 Jarl Strömbäck

1 kommentar:

U 16 sa...

Alla bör agitera mot "könstympning" av muslimska pojkar tills de är 16 år.
Det som kallas "rudimentärt" därav ordet "om" skärelse i dessa gruppers kollektiva intressen krockar med individens integritet!
All praktik som ej syftar till heterosexuell penetration undanskyms.
Det som knipsas bort är en dubbel sidad hudremsa, mjuk, elastisk och töjbar, den innehåller nerver, blodkärl och muskelfibrer.
Den huvudsakliga funktionen av förhuden är skydda ollonet mot temperaturvariationer, torka och skavning.
Dess roll är underlätta orgasm, sexualitet & öka penisens känslighet, blodcirkulation o glid.