Liberala Vindar speglar politik sedan februari 2006, i lokal och global mening. Rysslands nuvarande ledarskap ser det forna Sovjet som sin förebild. Ukraina är det första offret för den ideologin. De västliga demokratierna famlar ovana att tänka i krigets banor. Kampen om globalt ledarskap skärps alltmer i relationen mellan demokratierna i väst och diktaturerna Kina och Ryssland i öst. Mycket finns att skriva om, och reflektera över.
torsdag, oktober 09, 2008
Debattinlägg sjukvården i V-norrland
Opererande klinik.
Överläkaren vid Sundsvalls sjukhus ortopediska klinik, Fredrik Andersson luftar på ST-debatt den 9 oktober sin oro över resurserna på den egna kliniken. Ur det perspektivet är hans undringar befogade, men de måste också sättas in i ett större perspektiv än så. Tillåt mig därför att som landstingspolitiker framföra mina tankar i det avseendet.
Sundsvalls sjukhus är det överlägset dominerande sjukhuset i länet. Dess resurser ekonomiskt och personellt är större än Örnsköldsviks och Sollefteå sjukhus tillsammans. Under senare år har också ytterligare koncentration av resurser tillförts Sundsvalls sjukhus, vilket också framgått av senare tids debatt.
Samtidigt är det så, att också inom sjukvården finns en kritisk massa, som om den blir för liten både medför ökade kostnader i sjukvården, och kan medföra att patientsäkerheten äventyras. Den punkten närmar man sig alltmer i de båda mindre sjukhusen.
För att lösa de problemen kan man naturligtvis lägga ner de mindre sjukhusen och koncentrera all kvalificerad vård till det stora sjukhuset. Följderna av det blir då att länets befolkning så snart det handlar om mer kvalificerad behandling går miste om möjligheterna att få vård i närområdet såvida man inte bor i Sundsvalls närhet. Under många år har utvecklingen gått i den riktningen i vårt län, och resultatet av en alltmer uttunnad sjukvård i Sollefteå och Örnsköldsvik (och Härnösand) medför kostnadsökningar per vårdtillfälle på de orterna, samtidigt som Sundsvall inte klarar av de uppdrag man åtagit sig alla gånger.
Alternativet till den utvecklingen finns, och tillämpas i andra landsting. Det är att istället sprida på även spetskompetensen inom vården så att olika specialistkliniker läggs på olika sjukhus, länsuppdraget blir om man så vill delegerat.
En sån utveckling ger även mindre sjukhus den kritiska massa man behöver för att överleva. Samtidigt får man den koncentration av specialister på olika områden man ofta eftersträvar, låt vara på olika sjukhus. Det blir möjligt att behålla en decentraliserad sjukvård i länet i stort och samtidigt avlasta det stora sjukhuset en orimlig arbetsbörda.
I framtidens alltmer avancerade och krävande sjukvård kommer kravet på specialisering att öka. Det kommer att bli mycket få sjukhus, i princip bara universitetssjukhusen som kommer ha en helt komplett uppsättning av specialistkliniker. I den situation vi nu har i vårt län står valet mellan att fortsätta koncentrationen av sjukvård till Sundsvall och därmed fortsätta en nedmontering av specialistvården i Örnsköldsvik och/eller Sollefteå, eller att vända på perspektivet och inse att begreppet länssjukvård rimligen också bör innefatta en spridning av var den produceras.
2008.10.09
Jarl Strömbäck
Landstingsledamot Fp
Relingsvägen 22
891 78 Bonässund
070-672 7669
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar