Liberala Vindar speglar politik sedan februari 2006, i lokal och global mening. Rysslands nuvarande ledarskap ser det forna Sovjet som sin förebild. Ukraina är det första offret för den ideologin. De västliga demokratierna famlar ovana att tänka i krigets banor. Kampen om globalt ledarskap skärps alltmer i relationen mellan demokratierna i väst och diktaturerna Kina och Ryssland i öst. Mycket finns att skriva om, och reflektera över.
torsdag, augusti 31, 2006
Efterlängtad valfrihet!
Det är något mycket speciellt med den totala tillit som lyser ur den ännu inte 2-åriges ögon. Och det är en ynnest att få vara med och följa en ny människas väg in i livet.
Men i det ryms så mycket för både barnet och dess närmaste. Barnets bästa heter det ju, men vem kan med säkerhet säga vad det är i alla lägen? Och vem kan med trovärdighet hävda att det är samma sak för alla barn?
Dagis för barnen och jobbet för föräldrarna har vi fått lära oss är modellen i det socialiserade samhällets namn. Var finns valfriheten har mitt liberala jag frågat sig. Därför kommer nu den uppgörelse som gjorts i alliansen som en befrielse. Balansen är återställd. Barnet får komma i centrum. Vi tillåter valfrihet och socialiseringen kan mötas med alternativ.
Inget ont om de många som arbetar med våra barn på förskolor och dagis. De gör alldeles säkert sitt bästa. Men alternativen har saknats.
-Vårdbidraget som nu införs ger en möjlighet för den som vill stanna hemma under barnets första 3 år.
-Barnomsorgspeng till de föräldrar som vill välja sin barnomsorgsform.
-Jämställdhetsbonus för att underlätta för den som tjänar mest att också ta sitt föräldraansvar.
Tillsammans skapar de den valfrihet jag önskat under lång tid. Nog måste det bli en lättnad för de som nu är inne i föräldraskapets tid.
En reform för barnens skull!
2006.08.31
Jarl Strömbäck
Tovas morfar
tisdag, augusti 29, 2006
Perssons pladder!
Visst var utfrågningen av Göran Persson måndag den 28.8 upplysande. Där hävdade han att sysselsättningen var snudd på 80%, medan konjunkturinstitutet och andra experter hävdar att det målet är långt avlägset.
På frågan om kostnaderna för elektrisk energi hävdade Person att vi i Sverige skall ha Europas lägsta priser, experter tillfrågade i TV hävdar att vi för närvarande har Europas dyraste el-energi. Och på frågor om det egna partiets valmanifest, viftade han bort det med synpunkten att det under en valperiod fattas tusentals beslut, och att de avgörs av dagssituationen, inte ett valmanifest.
I socialdemokraternas valmanifest skriver man att framtida reformer förutsätter att de inte äventyrar en god ekonomi. Det innebär att Persson förbehåller sig rätten av att ha tolkningsföreträde och reformerna blir kanske aldrig av.
Det öppna mandatet från 1998 års valrörelse går igen i ny form.
Var finns trovärdigheten?
2006.08.29
Jarl Strömbäck
söndag, augusti 27, 2006
Valet är ditt!
Har personvalet kommit bort i valrörelsen?
Var finns de etablerade politiker som borde predika personvalets lov? Kan det vara så att de som nu sitter på politikens betalda stolar, ogärna ser uppstickare med personvalets hjälp störa ordningen?
Det kan du som väljare i så fall ändra på den 17 september.
Valet är ju ditt!
2006.08.27
Jarl Strömbäck
torsdag, augusti 24, 2006
Korkad energipolitik!
Att kostnaderna för elektrisk energi nu rusar i höjden är ingen tillfällighet. Genom stängningen av Barsebäck, och därmed raserandet av en god energibalans i landet bäddade regeringen för det. De skattehöjningar som dessutom lagts på energin förvärrar problemet ytterligare för oss alla som kämpar med ekonomin i företag som privat.
Undertecknad liksom det parti jag företräder har återkommande kritiserat utvecklingen. Du har som väljare den 17.9 möjlighet att visa vad du tycker. Som man sår får man som bekant skörda.
2006.08.24
Jarl Strömbäck
onsdag, augusti 23, 2006
Dyra skrytprojekt!
Dyra skrytprojekt!
Evenemangsarenor med idrotten som bas har blivit en del av vår tids statusobjekt för kommunerna.
Vinnare blir i det sammanhanget de elitklubbar som står bakom satsningarna. Förlorare de många små klubbar som får stå tillbaka när de kommunala aktivitetsstöden slukas av klubben glufs-glufs.
På toppen av det ligger också ett moraliskt moras, i det att arenorna för sin verksamhet kräver ett varierande antal alkoholtillstånd till barer och restauranger. Idrott och brännvin borde inte höra ihop.
2006.08.23
Jarl Strömbäck
tisdag, augusti 22, 2006
Förbättra rättsäkerheten!
Tillämpningen av lag och rätt i vårt samhälle, är en av dess grundpelare. Men det är en grundpelare som sviktar. Skälen till det är flera. Det handlar inte bara om en brottslighet, som upplevs breda ut sig på många håll. Det handlar mer om att nuvarande regering systematiskt nedmonterat stora delar av rättsapparaten, särskilt utanför de större städerna.
I Västernorrlands län ser vi det numera i stängda polisstationer vid tider utanför kontorstid. Då får en drabbad allmänhet vända sig till Sundsvall med sina problem. En polisman/kvinna sittande i Sundsvall har inte den närkontakt och lokalkännedom som den har som har sin verksamhet på platsen. Det innebär sämre polisiär service och mer utrymme för ”buset”.
Med ca 100 lokala polisstationer nedmonterade i landet under den gångna mandatperioden, har den nuvarande regeringen med socialdemokrater, vänstern och miljöpartiet öppnat för ”busets” utbredning. Möjligheten för drabbade att söka stöd för sina rädslor och sin ångest på den lokala stationen har tagits bort under större delen av dygnets timmar.
Situationen på rättspåföljdens områden är inte bättre. Den nedmontering som skett av tingsrätter runt om i landet har motiverats med två huvudargument, dels att spara pengar, dels att samla kompetens i större enheter genom skapandet av större domstolar.
Resultatet har istället blivit förlorad lokal kompetens och starkt fördyrande resor mellan huvudorter som ex.vis Sundsvall och lokala tingsrätter exempelvis i Örnsköldsvik..
En resa tur- och retur mellan de orterna tar ca 4 timmar. Därmed är halva dagen för en förhandling förbrukad. Resultaten av den karusellen blir flera, nämligen att uppdragen på annan ort än ”huvudorten” blir mindre attraktiva. Tidsspillan medför att obehandlade mål lagras istället för att behandlas och rättssäkerheten urholkas i realiteten. Kontakterna med den lokala polisen och advokater försvåras och förlänger utredningstiderna.
Mot den bakgrunden skall de förslag som vi i Folkpartiet för fram ses. Vi menar att de behövs fler poliser i landet. Vårt förslag bygger på att 3000 nya poliser är ett minimum för att återställa balansen i det avseendet. Vi vill också se att ungdomsbrottsligheten fångas upp så tidigt som möjligt. Ett exempel är den vandalisering som återkommande sker av offentliga lokaler, av vilka förödelsen i idrottshallen i Köpmanholmen i vårt län är ett. Friheten från påföljd föder gärna ny brottslighet.
För att fånga upp den grövre brottsligheten måste moderna verktyg för brottsbekämpning få användas. Dit hör DNA-teknik, infiltration och buggning. Den internationella brottslighetens utövare är inga snälla duvungar. Det är väl avlönade människor vilka finner nöje i att bland annat förvandla våra ungdomar till viljelösa narkomaner.
Samtidigt måste brottsoffrens situation beaktas bättre. De ska mötas med respekt, kunskap och förståelse och rättshjälpen stärkas.
Risken för våld riktat mot kvinnor kan minskas med en högre grad av tillämpning av besöksförbud, samt att misstänkta gärningsmän utrustas med fotboja.
När det återigen gäller kriminalvården, kan bara understrykas det märkliga i att det tydligen är så svårt att skapa drogfria fängelsemiljöer. Naturligtvis måste det vara möjligt att med rimliga mått av frihetsinskränkningar minska på möjligheterna att föra in narkotika på våra fängelser.
Tolv år av socialdemokratiskt styre har urholkat lag och rätt i vårt land på ett skrämmande sätt. I takt med den utvecklingen raseras också tryggheten för många.
Det är dags att byta regering!.
2006.08.20
Jarl Strömbäck/riksdagskandidat Fp
fredag, augusti 18, 2006
Ge Örnsköldsvik en professur i innovationsteknik!
Vi lever i en tid som präglas av ökad handel och det som allmänt kommit att rymmas inom begreppet globalisering. Den utveckling som pågår runt om i världen och som gör att alltfler i vår värld får det bättre, är i grunden väldigt positiv. Men den utvecklingen ställer också stora krav på välfärdsländer som vårt. Om vi skall kunna uppehålla vår konkurrensförmåga gentemot andra länder, så fordras att vårt utbildningssystem tar till vara alla de förmågor som finns på bästa sätt. När det är sagt återstår för industrin att förvalta det kapital som samhällets och enskildas kompetens innebär på mest effektiva sätt.
Inom industrier med stort behov av spetskompetens är rekryteringen av specialister på olika områden en absolut nyckelfaktor för framgång. Jag ser positivt på framtiden, men menar att mer kan göras för att förbättra situationen ytterligare. De förslag som därför förts fram av innovatörerna Bo Swedenklef och Lars Pekkala om inrättandet av en professur i innovationsteknik är en åtgärd i tiden.
Örnsköldsvik har som ort gjort sig känt för sina innovativa industrier. Där finns den forskning som bedrivits på skogsindustrins områden inom MoDo och andra företag. Där finns också och kanske i än högre grad den industri med rötter i gamla Hägglunds som haft nyutveckling av produkter som sin livsnerv. Med den bakgrunden i minne finns det all anledning för oss att föreslå att en professur med inriktning mot innovationsteknik inrättas och förläggs i Örnsköldsvik.
En sådan professur skulle kunna ha kopplingar till Luleå Tekniska Universitet liksom till Umeå och Mitt-universiteten, men ha sin bas i Örnsköldsvik. Därigenom skulle en direkt koppling till våra industrier kunna ske, samtidigt som rekryteringsunderlag och korsbefruktning av kompetenser fick ett mycket stort utrymme att utvecklas.
Min uppmaning till ansvariga beslutsfattare på olika nivåer och teamet runt världsklass 2015 är därför att låta den goda tanken om en professur i teknisk innovation i Örnsköldsvik få konkret form. Det ligger väl i linje med de ambitioner som finns inom företagandet, och vore ett lyft för den högre utbildningen i Örnsköldsvik.
2006.08.18
Jarl StrömbäckRiksdagskandidat
tisdag, augusti 15, 2006
Förbättra psykvården!
Psykvården har under en längre tid varit satt under debatt. Orsaken är naturligtvis de många våldsbrott som kan härledas till psykoser eller liknande tillstånd. En opinionsundersökning presenterad av tv4 den 14 augusti visar att endast 9% av befolkningen i vårt land har stort förtroende för psykvården, nog är det en siffra som borde stämma till eftertanke.
Den reform som genomfördes för ca 20 år sedan, och innebar att våra institutioner stängdes var säkert väl tänkt. Men som med alla förändringar måste de kunna utvärderas och anpassas efter de erfarenheter reformen ger. I kölvattnet av psykiatrireformen följde också många tragedier. Människor som i många år varit trygga i institutionens hägn, klarade inte ensamboendet, med självmord eller andra destruktiva beteenden som resultat. Det är omskrivet och omvittnat att kommunerna inte klarade uppgiften att ta över vården av de ”frigivna”.
Den utvecklingen har fortsatt. Nu handlar det i mångt och mycket om att även de som är i akut behov av hjälp inte får den. Personal saknas inom sjukvården, inte minst är det ett förhållande i vårt län. Den psykiatriska kliniken i Sundsvall, och även på andra håll har under senare år haft ständig brist på läkare, delvis som följd av schismer om hur verksamheten skall bedrivas och om resursbehoven.
Det förhållandet ökar köerna, något som är särskilt oroande mot bakgrund av de många ungdomar som behöver hjälp och stöd för sina problem. Det är inte svårt för den som söker att finna personer på gator och torg som borde få ett bättre omhändertagande.
Mot den bakgrunden skall ses det upprop för en bättre psykvård som folkpartiet nu för fram.
I det ryms ett krav på mer av resurser till vården. En miljard ytterligare av statliga medel har partiet i sin alternativbudget. De pengarna skall räcka till bland annat 2000 ytterligare platser för vård- och boende i landet i stort. För vårt läns skulle det innebära 55 väl behövda vårdplatser. I det skapas också utrymme att tvångsvårda de som uppenbarligen inte kan hantera sin sjukdom eller medicinering.
Men också livsstilskriser medför ofta behov av vård. Depressioner och utbrändhet är tillstånd som borde kunna mötas genom adekvat hjälp från våra vårdcentraler eller privat drivna specialistmottagningar eller självhjälpsgrupper.
Psykiskt sjuka är ofta utsatta, sköra människor. Personliga ombud i kommunerna kan bli ett stöd i arbetet med att både få adekvat hjälp och rehabilitering tillbaka till normalitet.
Slutligen måste också farlighetsbedömningar göras. Människor som i sin diagnos kan antas bli farliga för sig själv eller andra, skall inte få lämna vårdens kliniker, de skall få vård.
De våldsbrott som under senare år haft psykisk sjukdom som bidragande faktor kan förebyggas. Medlet är en seriös satsning på vårdens olika nivåer. Också vi i Västernorrland har mycket att förbättra.
2006.08.14
Jarl Strömbäck
lördag, augusti 12, 2006
Hur får vi fler i arbete?
När undertecknad är ute och möter väljare är en fråga ständigt återkommande: hur får vi fler i arbete? Uppenbarligen har människor fått nog av arbetslösheten, och vill därför veta hur de olika partierna tänker arbeta för att skapa fler arbeten.
- En sak är säker och bevisad. Göran Persson och hans parti har inte fått tillräckligt många i arbete. Det visas med all önskvärd tydlighet av den stora arbetslöshet, ca 1 miljon i arbetsför ålder som vårt land har för närvarande. Den situationen innebär en tragedi för mängder av människor, inte minst de unga.
Arbetslösheten är en av de viktigaste utmaningarna för Sverige och framför allt för vår region, Västernorrland. En låg arbetslöshet är förutsättningen för en kvalitativ och trygg välfärd.
- Under kommande mandatperiod kommer denna fråga att prioriteras av mig. Jag tror på att vi kan få Sverige, och länet på fötter igen. Det är företagandet som är nyckeln till jobben. Utan företagare blir det inga anställda. Ökat företagande och minskad arbetslöshet går hand i hand. Den insikten måste vi alla ha om vi vill få fler i arbete.
Detta är mina förslag på hur arbetslösheten ska bekämpas:
Landets energipolitik måste stabiliseras så att spelreglerna stämmer med företagandets krav. Kärnkraften har en given roll och skall erkännas fullt ut.
Regelsystemen runt företagandet måste förenklas. Kraven från landets 552 myndigheter och förvaltningar utgör en alltför tung börda att bära, i synnerhet för de små företagen.
Företagens ansvar för skador som anställda dras med och som inte har sitt ursprung i arbetet måste upphöra. Det är inte företagarens ansvar om de anställda gör sig illa på sin fritid.
Den nyligen införda regeln om att företagen skall bära 15% av ansvaret för sjukdom och skador som anställda har, utan tidsbegränsning, är inte rimlig. Den regeln leder till att många som annars skulle kunna arbeta sållas bort från arbetsmarknaden.
Den nyligen införda regeln om ökat ansvar för heltidstjänster också på säsongsarbetsplatser medför att företagandet hämmas. Den regeln måste rivas upp.
Jag är tillgänglig för frågor torsdag den 10 augusti mellan klockan 11.00 och 13.00. Jag finns då på torget i Örnsköldsvik där jag möter Öviksbor för samtal om bland annat arbetslösheten.
Bonässund 2006.08.09
Jarl Strömbäck /Riksdagskandidat FP
onsdag, augusti 09, 2006
Våldtäkt på naturen
Ibland känns det särskilt befriande att arbeta politiskt. Det är vid tillfällen när de politiska skillnaderna i synsätt framstår som tydligast. Den känslan växte sig stark vid läsandet av Eva Goes insändare i TÅ den 7.8. Där använder hon incidenten vid Forsmark som utgångspunkt för ännu ett angrepp på kärnkraften. Så tillåt mig att kommentera det.
SKI (Statens Kärnkraftsinspektion) klassar händelsen som en klass 2 händelse på en sju-gradig skala. Gränsen för vad som är en olycka går vid en fyra på skalan. Det säkerhetssystem som nu ifrågasätts har fungerat i mer än 20 år vid ett antal reaktorer. De kommer nu att kompletteras och göras än säkrare. Är det då som Eva vill påstå uttryck för en dålig säkerhet?
Återigen finns det anledning att påpeka att medan exempelvis bilismen skördar många hundra döda vart år i vårt land, har kärnkraften i landet inte orsakat något bevisat dödsfall pga strålning.
Men låt oss också för ett ögonblick begrunda alternativet till kärnkraften, sett i ljuset av sommarens algblomningar och en alltmer alarmerande fiskdöd. Experterna torde idag vara överens om att orsaken till de dramatiska förändringarna i haven ryms i kväve-och fosfor utsläpp vilka huvudsakligen sker som läckage från jord- och skogsbruk, liksom nedfall från förbränningen av fossila bränslen.
I Goes värld är nyckfull och väderberoende vindkraft del av lösning, men det blåser sällan de vinterdagar när de ryska högtrycken med -30 grader lägrar sig över Sverige. Då återstår valet att skogs- och jordbruket ytterligare intensifieras för att framställa energigrödor i väldiga mängder. Tror någon att det kan ske utan kraftigt ökad gödsling av skog- och mark? Är det rimligt att tro att man kan få ut de grödorna utan ett kraftigt utökat arbete med bränsleslukande maskiner i skog och transporter? Rimligen kommer det att kraftigt utöka det läckage som sker till våra vatten. Det förhållandet kommer att medföra en än mer ökad död i våra vattendrag, och på sikt ett hot mot vårt dricksvatten.
I Goes värld förefaller miljötänkandet synonymt med kärnkraftsmotstånd. Låt så vara, men nog vore det bättre om man då valde ett lämpligare namn för partiet. Med sin nuvarande utveckling driver partiet en linje som på sikt dödar havet och leder till att skogarnas mångfald av artrikedom och hem för djur och andra levande organismer utarmas. Det kommer att ge oss energikostnader i framtiden som blir oerhört tunga att bära. Frågan är om vi då kan tala om någon välfärd.
Kärnkraften behövs i vårt land. Att sedan energipolitiken med miljöpartiets hjälp har fått en inriktning som är helt uppåt väggarna galen, det är ett förhållande jag hoppas att vi inom alliansen efter höstens val kommer att ändra på. Vi behöver inte mer av klimatförändringar och våldtäkt på naturen. Det är en grundsten i Folkpartiets miljöpolitik.
2006.08.08
Jarl Strömbäck
Socialdemokratisk skatteväxling
Frågan om fastighetsskattens vara eller inte vara har under åratal varit ett öppet sår i den politiska debatten. Nu tvingas också efter segt motstånd den socialdemokratiska ledningen anpassa sina synsätt, åtminstone skenbart.
I själva verket har den kraftiga intäktsökning man gjort genom energiprisernas galopperande höjningar, och energiskatternas likaså, sedan länge passerat intäkterna från fastighetsskatten. Enbart det statligt ägda Vattenfall aviserar en vinst om ca 3 miljarder per månad i år, dvs för året i sin helhet ca 36 miljarder kronor. Det skall jämföras med Göran Perssons beräkning för intäkterna från fastighetsskatten i Björknästalet i söndags som för året bedöms vara 28 miljarder.
När alltså Per Nuder nu fått i uppdrag att hantera frågan låter han meddela via DN-debatt den 8.8 att fastighetsskatten skall frysas. I själva verket borde han kunnat stryka den på studs, pengarna är redan inkasserade via den skattebas som nu den elektriska energin förvandlats till.
2006.08.08
Jarl Strömbäck
tisdag, augusti 08, 2006
I sekretessens namn!
I sekretessens namn!
TV-programmet ”Stulen Barndom” som bland annat visades i TV söndag kväll den 6.8, har sin liknelse också i vår tid.
Om en vecka, den 15.8 kommer i kammarrätten i Sundsvall upp ett LVU-mål (Lagen om vård av unga) som väckt stor uppmärksamhet. Bakgrunden är att en synskadad kvinna och hennes ledsagare och man är på väg att mista sin nu 7-åriga dotter, på grund av ingripanden från humanistiska förvaltningen i Örnsköldsvik. Föräldraparet har inga registrerade sociala eller andra problem, är nykterister och skälen till ingripandet ifrågasätts av insatta läkare, Riksförbundet För Familjers Rättigheter (RFFR) och allmänhet. Ändå drivs frågan om skiljandet av barnet från föräldrarna vidare.
Under det senaste dryga halvåret har familjen och barnet tvingats underkasta sig vård på ett antal ”utrednings- och familjehem”, vilkas kompetens för den typen av uppdrag kan starkt ifrågasättas. Man har av förvaltningen tvingats underkasta sig restriktioner som närmast kan ses som frihetsberövande, och därmed fängelselika.
Fallet är kantat av JO-anmälningar och polisanmälningar. Som exempel på hur övergrepp på enskilda och familjer kan ske i sekretessens namn utgör fallet en illustration, oavsett vilken ståndpunkt man har i skuldfrågan.
Ur den synpunkten sett förtjänar fallet en offentlig belysning. De ekonomiska krafter som uppstår i det system som omhändertagandet av barn skapat är mycket stora. Dygnsintäkten för ett barn i ett familjehem är ofta mångfalt större än den kostnad man får betala för boende på lyxhotell. De ersättningarna skapar en inbyggd dynamik som tillsammans med socialtjänsternas tolkningsföreträde när det gäller vad som är adekvata beteenden kan skapa låsningar som skadar mer än hjälper de som berörs av ingreppen.
Undertecknad har som ledamot i kommunfullmäktige i Örnsköldsvik samt landstingsfullmäktige i Västernorrland kommit att starkt intressera mig för fallet. Föräldrarnas ombud i kommande kammarrättsförhandling är socionomen Berit Nilsson, som närmast nås på tfn 070-677 6859.
Bonässund 2006.08.08
Jarl Strömbäck
Riksdagskandidat FP
lördag, augusti 05, 2006
Ovärdig behandling av gamla!
Örnsköldsvik lyfts gärna fram som den stora framgångskommunen i länet av den socialdemokratiska ledningen. Men den framgången bärs av sköra axlar och svaga ryggar.
I Örnsköldsviks Allehanda kan man nämligen den 3.8 läsa att 93-årongar tvingas gå till länsrätten för att få sina grundläggande behov av rimlig trygghet tillgodosedda. En av de hjälpsökande uttrycker det i artikeln på följande sätt:
”Min ork försämras hela tiden. Jag har nedsatt rörlighet och värk i höger höft. Med tanke på min ålder avråds operation”. Den andre har liknande synpunkter: Är man i min ålder, snart 93 år borde jag vara berättigad till ett boende där jag kan känna mig trygg.”
Ändå nekas man den hjälp med plats i boende man borde få. Ansvarigt kommunalråd, Lena Näslund(S) uttrycker med sedvanlig arrogans sin uppfattning :”Det är behovet som avgör, inte åldern”.
Och behovet det avgörs av den socialdemokratiskt styrda omsorgsnämnden. I det beslutet har tydligen den enskilde ingen valfrihet.
Jag menar att det är beklämmande att gamla människor tvingas bära bördorna av kommunens framgångar. Ett värdigt omhändertagande av våra gamla fordrar lyhördhet för deras berättigade behov.
Jarl Strömbäck
tisdag, augusti 01, 2006
Våld löser sällan konflikter!
I början av sommaren kunde vi ta del av en planerad lösning av den konflikt som uppstått i och med att Hamas vunnit det palestinska valet. Förslaget som kommit från fängslade palestinier i Israel, att en omröstning om ett erkännande av den israeliska staten skulle ske i de palestinska områdena vann i parlamentet och planeringen för det kunde påbörjas. De framstegsvänliga krafterna hade med det vunnit en viktig seger i dragkampen om framtiden för de palestinska och israeliska folken.
Men den utvecklingen blev också utgångspunkten för de radikala krafterna uppbackade av Syrien och Iran i deras oförsonliga syn på konflikten mellan broderfolken palestinier/israeler.
Genom att attackera en israelisk militär postering i vilken flera israeliska soldater dödades och tillfångatagandet av ett par soldater, utmanade man de radikala krafterna också i Israel. Väl medvetna om israelernas benägenhet att utöva sin militära övermakt fick man också den utveckling man önskat. Fredssträvandena är nu slagna i spillror i takt med de bombade husen på bägge sidor gränsen. Och de som i verklig mening blir lidande är det civila samhället, kvinnor och barn som inte vill annat än att få leva i fred och trygghet.
Som så många gånger förr kan lätt konstateras att våld sällan löser politiska problem. Att oförsonlighet utgör en usel grund för samarbete. Ett ledarskap som bygger på tron om den egna överlägsenheten kommer alltid förr eller senare att falla offer förr sitt eget högmod. Det tragiska i det sammanhanget är att man på vägen tar med sig så många offer, vilka på inget sätt har medverkat till konflikten.
Återhållsamhet är ibland en nyttig dygd. Genom sitt angrepp på det libanesiska civila samhället riskeras nu den demokratisering som var så hoppfull i Libanon. Hur det skulle kunna hjälpa utvecklingen mot en fredlig lösning i konflikten mellan broderfolken israeler och palestinier förblir för undertecknad en gåta.
2007.08.01
Jarl Strömbäck
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)