Liberala Vindar speglar politik sedan februari 2006, i lokal och global mening. Rysslands nuvarande ledarskap ser det forna Sovjet som sin förebild. Ukraina är det första offret för den ideologin. De västliga demokratierna famlar ovana att tänka i krigets banor. Kampen om globalt ledarskap skärps alltmer i relationen mellan demokratierna i väst och diktaturerna Kina och Ryssland i öst. Mycket finns att skriva om, och reflektera över.
lördag, december 09, 2006
Behövs en ambulans i Höga Kusten-området?
Behövs en ambulans i Höga Kusten-området? Nej säger ansvariga för ambulansverksamheten i landstinget, och får kanske stöd av landstingsstyrelsens ledamöter när frågan snart kommer upp för beslut.
För egen del har jag svårt att förstå den prioritering som görs och vill gärna ge min syn på varför ambulansen i Höga Kusten-området måste få vara kvar.
Ambulansverksamheten är livlinan för den enskilde när ohälsa eller olyckor inträffar. I väldigt många fall är tidsfaktorn från händelsen till adekvat vård livsviktig. Därför brukar man i vården tala om den gyllene timmen, att patienten med exempelvis stroke eller infarkt måste nå vården inom 1 timme. En indragning av ambulansen i Docksta/Ullånger, innebär att den tiden förlängs till 2 timmar eller mer för patienter från Nordingrås kustsamhällen.
Enligt statistik var antalet akuta utryckningar av ambulansen i Docksta åren 2004 resp.2005 506 resp. 531. Det är tal som väl motiverar ett bibehållande jämfört med motsvarande siffror från andra orter. I landstingets policy finns inskrivet att strävan är att patienter skall kunna nås med ambulans inom 30 minuter. Om ambulansen i Docksta tas bort återstår att den måste komma från Övik eller Kramfors/Sollefteå. Med en körsträcka från de orterna om 8-9 mil på delvis smala och krokiga vägar är det en omöjlighet.
I det sammanhanget finns skäl att påpeka att Nordingrå är kärnan i turistområdet Höga Kusten, och som sådan kraftigt ökar sin befolkning under delar av året. Dessutom går norra Sveriges mest trafikerade led, E-4 likt en pulsåder och potentiell källa till olyckor genom området
Även för de som bor i Övik/Kramfors/Sollefteå har den här frågan betydelse. Om utryckning måste göras från de orterna till Höga Kusten, kommer staden att stå utan den ambulansen under ca 2 timmar innan den kan vara tillbaka. Otryggheten kommer på det sättet också att drabba de som bor i stan.
De boende i Höga Kusten-området är på väg att förlora sin ambulans, och kommer att göra det om man inte tydligt för fram sina uppfattningar i frågan.
2006.12.08
Jarl Strömbäck
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar