Liberala Vindar speglar politik sedan februari 2006, i lokal och global mening. Rysslands nuvarande ledarskap ser det forna Sovjet som sin förebild. Ukraina är det första offret för den ideologin. De västliga demokratierna famlar ovana att tänka i krigets banor. Kampen om globalt ledarskap skärps alltmer i relationen mellan demokratierna i väst och diktaturerna Kina och Ryssland i öst. Mycket finns att skriva om, och reflektera över.
onsdag, september 27, 2006
Om valresultatet!
Sammanräkningen av valresultatet är klar. Med stor tillfredsställelse noterar jag de 16,48% personkryss jag fick på landstingslistan. Det är såvitt jag kan se det högsta procenttalet bland länets folkpartister oavsett lista. Att även platsen på rikslistan försvarades känns bra. Då har ändå ansträngningarna burit frukt.
I den valupptakt som hölls på Hallstaberget, gissade jag på 7,5% för folkpartiet i riksdagsvalet. Det blev 7,54% efter sluträkning. För mig har det hela tiden framstått troligt att det här valet skulle bli Mauds och Fredriks. Så blev det också med facit i hand.
För vår del i Folkpartiet är det naturligtvis smärtsamt när 40% av våra riksdagsplatser, eller konkret 20 platser av 48 försvinner. Det kommer rimligen att medföra att vi inom ett år ser en ny partiledning ta plats, och det ser jag fram emot.
Går vi sedan till länet finns några aspekter värda att kommentera. En är det förhållandet att kryssandet i vårt län var så mycket lägre än i ex.vis i Jämtland. Där kryssade nästan hälften (44,5%) av de centerpartistiska väljarna. I vårt län drygt 20% av folkpartiets väljare. Varför man som väljare avstår från den möjlighet personkryssandet ger att påverka kan man fundera över. Kanske är det som många experter nu hävdar, att de spärrgränser som satts gör det både ointressant att driva personkampanjer, och ointressant för väljarna att personrösta. I årets val kommer endast 7 ledamöter av riksdagens 349 ledamöter komma in som ett resultat av ”förbikryssande”.
Om man i kommunvalet skall tala om vinnare och förlorare, så är Sundsvall årets vinnare. Man höll ställningarna väl med endast 20% dropp av mandat. Årets förlorare är tveklöst Örnsköldsvik, där försvann hälften av mandaten. Jämför man också utfallet av riks-kontra kommunvalet så är resultatet liktydigt. Sundsvall toppar med ett kommunalt resultat som ligger 26% över riksresultatet. I Övik blev fallet det motsatta. Såväl landstings-som rikslistan drog 25% fler röster än kommunlistan.
För egen del och med särskilt ansvar för landstings-och rikslistorna i Övik känns det bra att det arbete jag lagt ner ändå förde till att Öviks-mandatet i landstinget bestod. Att många samtal under valrörelsen liksom de personröster jag fick också tyder på ett stort förtroende är en välkommen motvikt mot de avarter som dessvärre också blivit en del av valrörelsernas mörka sida.
Av valresultatet bör man kunna dra några slutsatser. En är att personvalet definitivt också gynnar förstanamnet på listorna. Det är bara att titta var de flesta kryssen hamnar för att inse det. En annan slutsats är att när nu arbetet med att sjösätta de nya organisationerna är avslutat, börjar uppbyggnaden av partiet i både län och land inför valet 2010. I det avseendet menar jag att byte av ledande företrädare på några håll i vårt län, är väl så befogat som byte av ledarskap i partiet.
I valberedningarnas viktiga arbete vill jag se viljan till förnyelse som ett viktigt inslag.
2006.09.27
Jarl Strömbäck
onsdag, september 20, 2006
En glädjens tid!
Det är en glädjens tid, och en seger för demokratin när nu alliansen tar över styret i Sverige.
Demokrati förutsätter byte av majoriteter ibland. Därför har också det här valresultatet ett egenvärde. Att jag sedan är övertygad om att alliansen skall göra ett mycket bra politiskt arbete får mig att tro på en friskare fläkt i samhället och ett bättre Sverige.
2006.09.20
Jarl Strömbäck
lördag, september 16, 2006
Valstugan är stängd!
Valstugan är stängd för sista gången i den här valrörelsen.
Imorgon är det ”examensdag”, och om någon dag får vi ”slutbetyget” för att nu använda några skolmetaforer.
För egen del vill jag tacka för förtroendet att ha fått vara en av partiets frontfigurer i valet.
Jag vill också varmt tacka alla, ingen nämnd och ingen glömd som på olika sätt medverkat till att ge oss det goda resultat jag fortfarande tror på.
För egen del har jag den här gången lagt ner långt större ansträngningar på valrörelsen, än i tidigare val jag deltagit i. Jag beklagar att jag inte kunnat ge avdelningarna i Ådalen det stöd jag önskat genom mina många debattartiklar. Tidningen Ångermanlands debattsida varit stängd för mig under den här valrörelsen. Nog om det, även solen har ju som bekant sina fläckar.
Önskar Er alla en trevlig valdag, och låt oss hoppas på ett bra resultat.
2006.09.16
Vänliga hälsningar
Jarl Strömbäck
onsdag, september 13, 2006
Märklig HD-dom!
I en nyligen avkunnad dom från Högsta Domstolen (HD) meddelas att systematiskt snatteri inte skall anses som stöld. Domen avsåg snatteri i ett antal butiker vilket ett par tonårsflickor gjort sig skyldiga till. Värdet av de varor man tagit uppgick till 3800 respektive 2700 kronor. Eftersom HD:s domar utgör prejudikat för rättstillämpningen, innebär domen att dörren öppnas för omfattande snatteri-turneer, med i realiteten yttersta små påföljder.
HD:s dom är märklig i ett par avseenden. Den ger signalen till allmänheten att risknivån för påföljder vid snatteri är försumbara. Dessutom innebär domen att det vanliga synsättet, att upprepade handlingar skärper straffvärdet åsidosätts. Det är annars det normala, jämför gärna synen på våld mot barn eller kvinnor.
Det är min uppfattning att domen av de skälen är olycklig. Systematiskt snatteri bör kallas stöld. Systematiken innebär att det inte handlar om stundens ingivelse utan om väl övertänkta handlingar.
Med HD:s synsätt sviker vi de som drabbas. Vi ger heller inte de som utför brotten något korrektivt stöd.
Det korrekta och konsekventa domslutet borde varit att döma till stöld med de påföljder som ålder, vandel och straffvärde i övrigt innebär.
För ytterligare kontakter står undertecknad till förfogande i Härnösand torsdag den 14.9 kl.08-11, samt i Sundsvall kl.1130-1230.
2006.09.13
Jarl Strömbäck
Riksdagskandidat Fp
Landstinget behöver förnyelse!
Landstinget behöver ny ledning!
Den senaste tiden har debatten om psykvården i länet varit intensiv, inte minst mot bakgrund av nedläggningen av de sista 9 vårdplatserna på kliniken i Övik. Den överflyttning till Sundsvall som man nu hävdar skall lösa läkarproblemet i Övik, förvärrar i själva verket situationen. Både patienter och personal får minskad tillgänglighet i krisartade lägen, och större geografiska avstånd till kvalificerad vård..
I det sammanhanget är det viktigt att ha klart för sig att den situation som uppstått inte varit oförutsägbar. Under den gångna mandatperioden har motsättningarna mellan den tidigare ledningen inom psyk i Sundsvall och landstingsledningens majoritet (S+V) företrädd av sjukhusledningen ständigt ökat.
Till sist förde det till att läkare hoppade av hellre än att finnas kvar i verksamheten. Ansvaret för utvecklingen vilar tungt på hälso-och sjukvårdsdelegationens ordförande Eva Söderberg, efter valet tilltänkt ordförande i landstingsstyrelsen.
Mot den bakgrunden är det inte konstigt att det är svårt att rekrytera läkare till vårt landsting. I den begränsade krets det här gäller har sannolikt vårt landsting just av ovanstående skäl mycket dåligt anseende.
De ständiga konflikterna inom landstingets områden leder mig till uppfattningen att det är hög tid att väljarna prövar alternativ styrning av verksamheten. Den möjligheten ges nu vid helgens val.
2006.09.13
Jarl Strömbäck
Riksdagskandidat Fp
söndag, september 10, 2006
Använd personvalet!
Om några dagar går vi till val igen. Det blir då tredje riksdagsvalet vi har möjlighet att inte bara välja parti, utan också genom att kryssa för en kandidat välja vem vi vill tilldela vårt förtroende, vår röst. Och visst finns det ett stort värde i att använda sig av personkryssen vid valet av politisk företrädare. Skälen till det är flera, så låt mig föra fram några.
De nomineringar som partierna gör speglar oftast befolkningstätheten. I praktiken innebär det att för närvarande endast 1 av 10 riksdagsmän och kvinnor kommer från den norra länsdelen. Det ger en stor obalans mellan söder och norr i länet och det enda som kan förändra den obalansen är ett aktivt personröstande.
Ett annat skäl att använda personvalet handlar om vilka kompetenser vi vill se i riksdagen. Det är ett känt faktum att personer med en bakgrund i offentlig sektor är starkt överrepresenterade, medan de med rötter i företagande och erfarenhet från internationell handel är sällsynta. Det i sin tur påverkar naturligtvis de beslut som fattas om landets utveckling i olika avseenden.
Ett tredje skäl kan vara en önskan att påverka åldersstrukturen hos de valda, eller varför inte att lyfta någon med rötter i andra kulturer än den svenska.
Personvalet som tanke och åtgärd är en välkommen gåva till väljarna och ett lyft för en aktiv demokrati. Det har sina svaga punkter, skapade av rädda riksdagsmän och kvinnor. Jag tänker då främst på de spärregler vilka hindrar personvalet att få det genomslag det förtjänar. Med en spärrgräns om 8% som gäller i riksdagsvalet, är det mycket få som lyckas passera det första namnet på partiernas listor. De spärreglerna borde tas bort, något som jag och Folkpartiet önskar. Men inget är omöjligt och därför är det viktigt inte bara att gå till valurnorna, utan också att göra ett aktivt val när det gäller vilken kandidat du vill ge ditt förtroende i de olika valen.
2006.09.09
Jarl Strömbäck
lördag, september 09, 2006
Folkpartiet har kritiserat utvecklingen!
”Utansjöanställda kräver besked av politiker” kan man läsa som rubrik i TÅ den 9.9 och processteknikern Åsa Hansson frågar sig i TV:s Mittnytt varför det inte finns någon debatt om el.försörjningen i landet. Den som inte vill följa samhällsdebatten har onekligen svårigheter, men för oss andra är det fullt möjligt att hålla sig informerade om de ställningstaganden som görs av politiska partier i debatt och uttalanden.
Om så gjorts borde de anställda vid Utansjö vetat att Folkpartiet alltsedan stängningen av Barsebäck började diskuteras motsatt sig den. Då kunde man också tagit del av de många inlägg jag, oftast ensam i det politiska fältet haft i bland annat TÅ över det felaktiga i den förda energipolitiken.
Nu står de från andra partier som tidigare var så tysta i kö för att få framföra sina nymornade åsikter. Som vanligt är det i det här fallet bättre att förebygga än att reparera gjorda skador. I fallet med försörjningen av elektrisk energi har regeringen gjort tvärt om. Man har medvetet orsakat landet och enskilda stor skada genom den strypning av energiförsörjningen som stängningen av Barsebäck innebar, parat med de våldsamt ökade krav på avkastning och skatter som regeringen genomfört.
Det finns bara ett parti i riksdagen som under resans gång konsekvent har kritiserat utvecklingen, och det är Folkpartiet. Betänk gärna det inför valet den 17.9.
2006.09.09
Jarl Strömbäck
Riksdagskandidat Fp
fredag, september 08, 2006
Kärnkraften behövs
Att producera en kw kostar ca 5 öre i kärnkraftverk, mindre än så i vattenkraftverk. De priser som tas ut är ockerpriser, och grunden till den utveckling vi sett är stängningen av Barsebäck. Efter det ändrades energibalansen och korsägandet av de andra kärnkraftverken mellan Eon och Vattenfall uppstod genom att Eon fick betalt i ägande i de andra anläggningarna. Därmed bäddade man för prisracet, och regeringen eldade på med ständigt nya skatter.
Är det så vi skall ha det?Vill regeringen driva oss tillbaka till Hedenhös?
Kärnkraften är säker, den har inga eller mycket liten påverkan på miljön. Den släpper inte ut några växthusgaser. Mot den bakgrunden är min uppfattning att Barsebäck borde startas upp igen snarast. För övrigt byggs kärnkraften ut just nu i de övriga anläggningarna. Allt för att kompensera för Barsebäck.Tala om kapitalförstöring. Har vi råd med en sån regering?Jarl Strömbäck/riksdagskandidat FP
onsdag, september 06, 2006
Vården kan förbättras.
En god sjukvård vården är en central del av den trygghet vi alla värnar om. Mot den bakgrunden är det inte konstigt att vården ofta debatteras. Genomgående drag i den debatten brukar vara dels att köer och väntetider är för långa. Men också att bemötandet är mycket bra när man väl kommer under behandling.
Mot den bakgrunden lägger vi från Folkpartiets sida ett antal förslag vilka vi menar på ett påtagligt sätt kan förändra vården så att den blir snabbare tillgänglig för alla, och dessutom att vårdgarantins anda ger oss fler alternativ. Några punkter vi särskilt vill trycka på är:
Patienten skall ha rätt att välja läkare och vårdgivare helt i linje med den vårdgaranti som nu gäller.
Vi vill införa vårdlotsar inom landstingen, vilkas uppgift blir att utgöra ett stöd för enskilda patienter både i sökandet av vård och i de beslut som måste tas i vårdhänseende.
Vi vill öka mångfalden inom vården genom att inspirera och uppmuntra tillskapandet av privata, ideella, kooperativa och offentliga aktörer. Landstingen bör minska sin egenproducerade vård, men däremot bibehålla sin roll som garant för en god och lättillgänglig vård.
Rätten till rehabilitering ska lagfästas. Samarbetet mellan de huvudmän som bär ansvaret för rehabilitering måste förbättras.
För äldrevården vill vi se att en särskild värdighetsgaranti införs. Den skall omfatta miniminivåer för de insatser som görs inom äldreomsorg och sjukvård.
Vi vill se en tydlig förbättring av psykvården, något som är särskilt angeläget i vårt län. I det sammanhanget är läkarrekryteringen en nyckelfaktor, liksom en förstärkning av de ekonomiska resurserna. Barn – och ungdomspsykiatrin skall prioriteras. Tvångsvård måste kunna tillgripas för de som bedöms utgöra en fara för sig själva eller andra.
Vi vill genomföra en tandvårdsreform med ett högkostnadsskydd om 3000 kronor, samt införa abonnemangstandvård med syftet att alla skall ha råd att sköta sina tänder.
Förebyggande verksamhet på hälsoområdet kan bespara enskilda stort lidande, och samhället stora kostnader. Därför vill vi stödja folkhälsoarbetet, motarbeta droganvändning och uppmuntra till fysisk aktivitet.
Vi vill se en utveckling där landstingen på sikt ersätts av regionparlament. De kan bli en bättre garant för en positiv utveckling och samordning av vården över länsgränserna. Den centralisering som socialdemokraterna och vänstern drivit har inte varit utan o problematisk. Den utvecklingen har förvandlat sjukvården till en koloss på lerfötter. Mångfalden och flexibiliteten har gått förlorad i takt med att tillgängligheten minskat och kostnaderna skjutit i höjden.
Sjukvården behöver organisatoriska förändringar, vilket även personalfacken har fört fram i sina skrifter. Landstingen skall stå som garant för vården, men det innebär inte att man också måste producera vården. Mer av köpt vård, och mindre av egenproducerad vård skulle öka mångfalden inom vården, till nytta för både personal och patienter.
2006.09.05
Jarl Strömbäck-Örnsköldsvik
lördag, september 02, 2006
Nämnd i blåsväder!
Programmet ”Stulen barndom” som visades i Tv i början av augusti gav en nyttig tankeställare. Bland de som togs in på det aktuella barnhemmet under 1960-70 talen var dödligheten nu 3-falt större än snittet för åldersgruppen. Sociala problem och självmord är inte sällan slutpunkten för den som får samhällets tvångströja på sig.
Barn går inte i repris hävdas det, och barns rättigheter skall vara vägledande i myndigheternas syn på barn och föräldraskap. Utifrån den synpunkten är det rimligt att samhället ger stöd i de fall familjer av något skäl har behov av det. Däremot är det inte i vare sig barnets eller samhällets intresse att på oklara grunder skilja barnet från dess föräldrar.
Under våren och sommaren har vi kunnat läsa ett antal artiklar i ÖA om skiljandet av en nu 7-årig flicka från hennes föräldrar. De grunder som anförts har kritiserats starkt av både läkare och beteendevetare. Fallet är nu under omprövning i kammarrätten och dess utslag väntas. Under snart ett års tid har barnet och familjen bollats mellan ett antal utrednings - eller familjehem.
Under tiden kan vi nu i media (ÖA;AB) läsa att ”porrsurfare fick hand om fosterflicka” i Övik. Det fallet är nu under utredning av åklagare. Oavsett om något åtal kommer att väckas eller inte väcker humanistiska förvaltningens agerande frågor. Anser den humanistiska förvaltningen och nämnden att personer som fått lämna tidigare anställning på grund av avancerat porrsurfande är lämpliga som familjehemsföräldrar? Ställer man adekvata kompetenskrav på de familjehem man anlitar, och vilka är det i så fall? Borde inte pedagogisk och terapeutisk utbildning krävas av den som har att vårda barn i krissituationer när man ställer de kraven på de anställda i förskolan?
Det politiska ansvaret vilar tungt på den nämnd som är satt att granska förvaltningen. Att nämnden medgett att post adresserad till enskilda ledamöter tas om hand av tjänstemännen är synnerligen märkligt. Det innebär att nämnden frånhänder sig den information som den av myndigheten drabbade kan vilja förmedla. Hur skall det granskande uppdrag nämnden har kunna fullföljas när man är helt hänvisad till den ene partens synpunkter?
I spåren av det blåsväder som humanistiska förvaltningen nu försatt sig i finns några ansatser som bör beaktas. Den ena att den nya förvaltningschef som skall rekryteras inte bör sökas bland nuvarande personal. Här behövs nya tankar och synsätt. Det andra att den politiska nämnden måste värdera sitt uppdrag på ett helt annat sätt. Det skall vara granskande, inte ett rundningsmärke för förvaltningens tjänstemän.
2006.09.02
Jarl Strömbäck
Riksdagskandidat Fp
fredag, september 01, 2006
Utkräv politiskt ansvar!
Att orsak och verkan hänger ihop utgör varslet vid Utansjö bruk häromdagen ett slående bevis för. Undertecknad har under de senaste åren vid upprepade tillfällen fört fram det okloka och kortsiktiga i att förvandla el.energin till en skattebas och föremål för utopiska strävanden efter någon form av lågenergisamhälle. Vi svenskar vill inte tillbaka till Hedenhös, och industrin måste ha sin energiförsörjning säkrad på lång sikt och till rimliga priser.
Vårt beroende av El är närmast att likna vid vårt beroende av dricksvatten, vi kan inte leva ett drägligt liv utan den elektriska energin.
Mot den bakgrunden skall utvecklingen ses. De partier som bär ansvar för utvecklingen de senaste åren, präglad av galopperade priser i spåren av avvecklingen i Barsebäck, har påtagit sig ett mycket stort ansvar.
Det ansvaret hoppas jag att medborgarna avkräver dem i valet den 17 september.
2006.09.01
Jarl Strömbäck
Riksdagskandidat Fp
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)