måndag, juli 19, 2021

Rötmånadstid 2021

 Sommar och sol, varma bad i hav och sjöar. Juli månad är precis så fin i vårt land som semesterfirande önskar att det skall vara. Och rädslan för pandemin, viruset som jagat oss, försvinner i takt med att vaccineringarna får effekt. Det går mot normala tider.

I allt detta har också demokratin prövats i vårt land. En regering har avsatts, bara för att återinstalleras en dryg vecka senare. Ett politiskt drama som var kort men tydliggörande. Mittens rike som Centern lagt hela sin prestige på, har nu visat sig vara en fåfäng dröm. Positionerna inför kommande års val har tydliggjorts på ett sätt som är bra för väljarna, oberoende vilka preferenser man nu må få ha.

Energipolitiken i vårt land får allt mer utrymme i media och människors medvetande. Det är ett sent men viktigt uppvaknande. Stålskogarna man nu i rasande fart och med massiva subventioner raserar våra naturområden med, löser inte landets eller världens energibehov. Den verkligheten demonstreras återkommande och varje gång vinden lägger sig till vila. Världens energibehov måste lösas på andra sätt. En utbyggd och moderniserad kärnkraft är i det sammanhanget den givna lösningen.

Och i USA för den nya administrationen en hård kamp för att försvara den amerikanska konstitutionen mot de angrepp på rösträtten som det republikanska partiet driver. Ett parti som sorgligt nog har anammat Trump-erans dröm om det etniskt rena och vita USA. Må Biden-administrationen vinna den kampen, den är avgörande för utvecklingen i så många länder.

Inom EU förs samma kamp mot auktoritära regimer i Ungern och Polen. Länder som levt under sovjetväldets ok och borde veta bättre. EU-s ledarskap måste nu också de visa ledarskap. Tolereras utvecklingen i Ungern och Polen, kommer den smittan att rasera EU som  institution.

2021.07.19

Jarl S

Inga kommentarer: