söndag, maj 02, 2021

Politisk brytningstid

 Underbar morgon denna tidiga majdag. Solen skiner över ett stilla hav och värmer efter nattens kyla. Det är vår när den är som bäst. Lövsprickningen går fort och vårblommorna pryder parker och landskap. Dags att glädjas åt en ny dag.

Bloggen Liberala vindar har varit ett sällskap på vägen för undertecknad under nu mer än 15 år. Dess ca 1600 inlägg har speglat intresse för människors villkor på många olika sätt.  Undertecknad har haft världen som arbetsfält och i den rollen återkommande rest på alla kontinenter.  Ur det kommer också det intresse för den ”stora världen” som kommer till uttryck i bloggen.

I vår moderna tid har sociala medier, poddar och möjligheten att söka kunskap blivit oändligt mycket större, än när bloggens första inlägg skrevs i februari 2006. Möjligheten att förmedla synpunkter kan göras genom att dela synsätt man av avskräckande eller upplysande skäl vill lyfta fram. En enskild blogg som Liberala Vindar, blir i det skenet en mycket liten röst.

Intressant är ändå att Bloggen för närvarande läses av betydligt fler intressenter i olika länder, än av de som registreras som svenskar. Tydligen finns ett intresse att följa de synpunkter bloggen lyft också i ett litet men tydligt internationellt perspektiv.

Världen i stort befinner sig i en brytningstid där de erkända demokratierna nu möts av alltmer profilerade diktaturstater i främst Ryssland och Kina. Länder som genom sin aggressiva politik tydligt utmanar mänskliga rättigheter, valfrihet och demokrati.

Motsättningarna mellan de stora blocken kommer att fortsätta och skärpas.  Kraftmätningarna kommer att bli återkommande. Konflikten i Syrien är ett tydligt exempel på en sådan. Och det mänskliga lidandet, förstörelsen av livsförutsättningar bli omätbara.

Bloggen Liberala Vindar kommer att bli mindre frekvent. Den kommer att återkomma när det känns motiverat. Så mycket av skeenden kan förmedlas på andra sätt.

Önskar alla dess läsare en fortsatt trevlig vår.

2021.05.02

Jarl S

 

Inga kommentarer: