Liberala Vindar speglar politik sedan februari 2006, i lokal och global mening. Rysslands nuvarande ledarskap ser det forna Sovjet som sin förebild. Ukraina är det första offret för den ideologin. De västliga demokratierna famlar ovana att tänka i krigets banor. Kampen om globalt ledarskap skärps alltmer i relationen mellan demokratierna i väst och diktaturerna Kina och Ryssland i öst. Mycket finns att skriva om, och reflektera över.
måndag, augusti 30, 2010
De dansade en sommar
Han som bestämmer, vår tids Göran Persson
”De dansade en sommar”, så skulle man kunna skriva för att anspela på en film som på sin tid väckte mycket uppmärksamhet. Nu handlar det om politiken inför valet. Under Almedalsveckan och semesterperioden har de små partierna i riksdagen tillåtits av sina övervakare, S och M att ta ut svängarna. Allt i syftet att sopa upp de tveksammas röster.
Nu föses de in i fållorna igen likt korna efter grönbetet. Nu låses programmen i 2-partisystemets struktur, och den självständighet de små fått njuta under några veckor är över.
Så vart tar alla löfte vägen? De som ständigt är åtföljda av orden ”om ekonomin tillåter”. Göran (den förre statsministern) använde greppet att tala om det öppna mandatet. Han begärde ett öppet mandat att få göra det han ville, mönstret går igen men ändrar språkdräkt.
Sverige behöver inte mer av ökande klyftor mellan befolkningsgrupper och landsändar. Trångsyntheten borde få ge vika för vidsyn och en ökande omsorg om alla i vårt land.
Utvecklingen under de senaste åren har gått i fel riktning.
2010.08.30
Jarl Strömböck
Rösta nytt, Rösta SPI
fredag, augusti 27, 2010
Bort med allmosorna
Nu haglar allmosorna i form av duttar av löften till de äldre. Alliansen bidrar med löften om minskad beskattning, de rödgröna med löften om lika beskattning med de arbetande. Givetvis om ekonomin efter valet bedöms klara det?
De äldre behöver inga allmosor, de fordrar ett återställt pensionssystem. Det fordrar ett samhälle som inte bygger på en åldersdiskriminerande syn på de som under ett långt arbetsliv tagit sitt ansvar för samhällsutvecklingen.
Inbetala de 258 miljarder som tog ur de äldres besparingar AP-fonderna för ca 10 år sedan. Äldre skall inte framställas som menlösa tiggare i behov av allmosor.
Vi har i grunden blivit bestulna på vårt sparkapital av de nuvarande etablerade partierna.
2010.08.27
Jarl Strömbäck
Landstingspolitiker SPI
Riksdagskandidat.
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669
måndag, augusti 23, 2010
Sopa framför egen dörr
Begreppet trafficking har vi lärt känna som det när unga flickor från fattiga länder, lockas med falska löften om fina jobb till våra ”rika” länder. Väl där fråntas de sina pass, sina rättigheter och hamnar i en kriminell miljö där kravet är att betala mer eller mindre fingerade kostnader med sina unga kroppar.
Den mänskliga slavhandeln har också andra ansikten. Nu matas vi dagligen med bilder på asiater som lockats till vårt land med falska löften om snabba och säkra vinster i bärskogen. De kvantiteter man dagligen skulle plocka ligger långt utanför det möjligas gräns.
Naturligtvis gömmer sig de riktiga anstiftarna, motsvarigheten till sexköparna nämligen bäruppköparna, bakom samvetslösa medlöpare. I det här fallet har hallickarna fått titeln bemanningsföretag. Men syftet är i båda fallen det samma, att framtvinga ett slavliknande utnyttjande av fattiga och oftast godtrogna och oupplysta människor.
Hanteringen är en skam för vårt land, när skall vi få se ledande politiker medge det? Det går bra att använda stora ord om andra länder, kanske är det dags att sopa framför egen dörr.
2010.08.23
Jarl Strömbäck
fredag, augusti 20, 2010
Det tredje alternativet
Valtemperaturen stiger. Nu skall de senaste årens utveckling vägas mot de förväntningar som fanns inför 2006 års val, och de förändringar som vi vill se under kommande år.
Bland partierna finns seniorpartiet – SPI. Vi som verkar här drivs inte av karriärkrav, snarare är det så att vi har barn- och barnbarn. Dom vill vi ge ett bra samhälle att växa upp i. Ett samhälle präglat av tillit och trygghet, liksom tron på de goda värdena i livet.
SPI - Sveriges Pensionärers intresseparti, funnits i drygt 20 år. I våra led finns stor politisk och annan kunskap som vi vill använda för påverkan av samhällsutvecklingen. Se oss gärna som en politisk gren av de äldres organisationer. Vår strävan är att vara ett parti för hela landet och för samtliga medborgare. Inte ett genuint intresseparti för någon enskild grupp, eller någon enskild landsända.
Den S-märkta regeringen för drygt 10 år sedan (S) hade ekonomiska problem att brottas med liksom problem med arbetslöshet. Man valde då att i hög grad förtidspensionera de som inte ansågs vara anställningsbara. För att klara kostnaderna för det användes pengar ur de pensionsfonder som var avsedda för 65+ personer. De äldre, pensionärerna fick därmed betala något som egentligen var sociala kostnader. Utöver det flyttade man över 258 miljarder från pensionsfonderna till statskassan, något som närmast kan betecknas som en plundring av de äldres sparbössa. Den åtgärden är orsaken till att pensionerna sänks årligen nu.
När den nya regeringen tillträdde 2006 fanns stora förhoppningar om en bättre, mer rättvis politik. Istället har vi en regering som skapat en ny form av klassfråga, nämligen åldersdiskriminering av de äldre i ekonomiskt avseende. Lika skatt för lika inkomst har varit en självklar del av en rättvis skattepolitik, så är det inte längre. De äldre får acceptera sänkningar av sin uppskjutna lön och högre skatter än löntagarna, alltmedan andra grupper i samhället ökar sina ersättningar. Därav den stora besvikelse som kommit till uttryck i kontakterna mellan företrädare för de äldre och de etablerade politiska partierna.
Finns det skäl för de äldre att klaga? Medelinkomsten i Sverige år 2009 var ca25 500 kronor/månad. Genomsnittspensionen för landets samtliga pensionärer år 2010 är ca 13000 kr/månad. Bland många nationalekonomer brukar man använda begreppet ”relativ fattigdom” om de som har en inkomst mindre än 60 % av medelinkomsten för löntagarna. Med den definitionen lever hälften av landets äldre, ca 800 000 personer i relativ fattigdom.
För dem är valet i höst ingen lätt fråga. Vem kan man lita på egentligen? Vi har i kommande val för första gången något som närmast kan liknas vid ett 2-parti system. Ingen av grupperna har på något bindande sätt visat att man vill ta bort de klassgränser man nu byggt mot de äldre. Det behövs ett tredje alternativ, ett alternativ som inte bygger på motsättningar mellan grupper av invandrare och svenskar, eller mellan olika delar av landet.
De äldre som är missnöjda med den politiska utvecklingen har ett bättre alternativ för sitt val än de
främlingsfientliga Sverigedemokraterna.
SPI är det alternativet.
2010.03.20
Jarl Strömbäck
Landstingspolitiker SPI
Riksdagskandidat 2010.
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669
tisdag, augusti 17, 2010
Nyttig läsning
Bokens titel framgår av bilden. Köp den och läs.
Den irriterar en del, den där debatten. Men också de mest förhärdade, som den nuvarande regeringens företrädare måste till slut vika sig för den stora gruppen, 1,7 miljoner sägs de vara. Men egentligen är de fler, det handlar om samtliga svenskar, för alla vill väl bli äldre en dag, få uppleva barn och barnbarn??
I så fall borde man läsa KG Schermans bok som kom för flera år sedan, men fortfarande är högaktuell. Där visas hur man gick tillväga när man ryckte bort mattan under tryggheten för den som uppnått pensionsåldern. Då var det Socialdemokraterna Göran Persson, med stöd av finansministern Bosse Ringholm och socialmininstern Ingela Thalen som höll i rodret. Det behövdes pengar till en svag statskassa, och pengarna fanns i AP-fonderna. Men för att komma åt dem måste man ”göra om” pensionssystemet.
Den omgöringen är initierat beskriven i boken, en bok som varje person, inte minst på ledarsidorna borde ha läst innan man fattar pennan. Det handlade inte om värnet av framtida pensionärer, eller för den delen dagens unga. Det handlade om akut brist på pengar i statskassan.
Resultatet har sedan följts upp av nuvarande regering på ett avskyvärt sätt. Den kurs man nu lagt upp har med rätta kritiserats av samtliga pensionärsorganisationer. Tänk om de som nu är yngre, kunde förstå att den här kampen handlar också om deras villkor, för det gör det.
Det är inte lätt att leva på ca 50% av tidigare lön, vilket är fallet för mängder av äldre. Den tanken borde slå fler än de som idag lever på sin ”förbetalda lön”. Kampen om pensionsvillkoren handlar i högsta grad också om kommande generationers villkor i det avseendet.
Har man någon given rätt i frågan, efter att ha betalat sin skatt solidariskt i drygt 45 år??
2010.08.17
Jarl Strömbäck
söndag, augusti 15, 2010
Lättsmält
Sommar är samtal, möten och musik. Här kommer som omväxling ännu ett lättsmält uttryck för det.
Än en gång är det den minnesvärda kvällen den 30.7 som får bilda fond. Alltså Mannaminnes jazzfestival. Men gruppen heter John Henrys och har nyligen korats till landets främsta Hillbillyband.
Rötterna finns i Norrbotten när man inte talar om musiken. Då får man gå till Countrymusikens rötter i de fattigaste av USA-s sydöstra delstater. Långt innan Nashville tog över som den här musiktypens Mecka.
2010.08.15 Jarl Strömbäck
torsdag, augusti 12, 2010
Historielöst på ledarsidan
Alla har dom varit små
I en av våra dagstidningar i norr, hade skribenten en expose över de mindre partierna som fick undertecknad att ge nedanstående genmäle. Temat var i korthet att i och med att de var små och hade begränsade program, så var dom inte trovärdiga.
På ST-s ledarsida den 8.8 kan man läsa en kort summering över de partier som än inte har säte i vårt lands riksdag, bland dem det drygt 20 år gamla SPI. Skribentens sentens är att eftersom de partierna inte har ett fullständigt partiprogram, i fallet SPI exemplifierat med utrikespolitiken, är de inte värda större uppmärksamhet.
Visst är det sant att nya partier oftast har sitt fokus på någon eller några speciella frågor, i fallet SPI handlar det om solidariteten mellan generationerna i samhället, och de följder de allt mer ökande klyftorna kan få för de som ofta drabbas hårdast, bland dem de äldre i befolkningen.
Intressant i det här sammanhanget är att alla partier har haft eller har sin ideella bas i någon intressesfär. På den röda sidan handlade det i begynnelsen om att lyfta den arbetande befolkningen ur misär. KD har kommit ur det religiösa medborgarnas samhällssyn, Centern har haft sin bas i landsbygdens och böndernas folk. Moderaterna sin i näringslivets motpol till arbetarna. Att förringa nya partier i en ny tid, är lika odemokratiskt som försöken att stoppa Aftonbladet när de argumenterade för liberalismen för drygt 100 år sedan.
Nya tider borde istället för att skydda och bevara det existerande, alltmer förstenade partistrukturerna, locka media att lyfta de nya synsätt som förändringarna i samhället lyfter fram även politiskt. De ”gamla” partierna har genom sitt inflytande skaffat sig en ekonomisk bas bestående av stora partistöd, vilka ett nytt eller mindre parti saknar. Att då kräva att de nya på alla punkter skall kunna mätas med samma mått som det etablerade är naturligt nog en orimlighet.
Ett vitalt politiskt system förutsätter också att politiska strömningar ges medialt utrymme. I vårt land kritiserar vi inte sällan andra länder i just det avseendet. Jag noterar att i den valkompass media har ställt till medborgarnas förfogande saknas SPI, ett sedan drygt 20 år verksamt parti med ett partiprogram som säkert är av intresse för en större allmänhet, oberoende av ålder.
2010.08.08
Jarl Strömbäck
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669
söndag, augusti 08, 2010
Mannaminne i sommartid
Mannaminne, Ångermanlands största kulturella attraktion och en av Sveriges mer berikande kulturella miljöer har berörts i den här bloggen ett antal gånger under åren. Ofta har det skett med fokus på den oförstående attityd som myndighetssverige här uppe i Janteland visat för paret Anders och Barbro Åberg, skaparna av Mannaminne.
Eget hårt arbete och Anders inkomster från sitt arbete som landets för närvarande, enligt min mening störste bildkonstnär, har tillsamman med en del stiftelsepengar utgjort grunden för Mannaminnes tillväxt. Där skapas stämning och glädje i en kulturell miljö som spänner över stora delar av jordklotet.
Ett exempel på det är den tradjazzfestival som anordnas sista helgen i juli vart år. Där möts orkestrar från olika delar av landet. De spelar på ett antal olika scener för en kunnig och entusiastisk publik.
Nytt för i år var att cajun, en musikstil med rötter i den amerikanska södern, fått utrymme genom en eminent duktig grupp från Stockholm. Det är inte var dag vi får tillfälle att lära känna den musikstilen, och entusiasmen stod högt i tak under deras spelningar och förklarande utläggningar.
Här kommer bilagt ett klipp taget med min mobiltelefon. Det får bli en liten glimt av en i övrigt trevlig kväll.
2010.08.08 Jarl Strömbäck
onsdag, augusti 04, 2010
Usel svensk energipolitik
Vattenfall, nersolkad svensk kronjuvel till salu?
Svensk energipolitik är ett mysterium i usel affärsmässighet och politisk dumhet. För något 10-tal år sedan var det en självklarhet att en god och billig energiförsörjning skulle vara grunden för vårt näringsliv, och därmed för vårt välstånd. Nu står vissa politiska partier på barrikaderna för rätten att till okända, sannolikt utländska ägare sälja ut vårt energipolitiska arv och därmed också det som finns kvar av nationellt oberoende på området.
Resultatet av det förvandlingsnumret är nedlagda industrier, ökande arbetslöshet inte minst här i norr, och ett ständigt hot mot den ekonomiska ryggrad som basindustrin är för vårt land i allmänhet, och Norrland i synnerhet.
Konsten att förvandla ett av världens kanske starkaste varumärken Vattenfall, till ett av de mest nersolkade kantas av ekonomisk dumhet, politisk flathet, kortsiktig girighet och stormaktsdrömmar.
Ekonomisk dumhet genom dels de effekter de fått på svensk industri och på folkhushållet i stort. De upptrissade priserna, ständigt ökande skatterna liksom elcertifikat och utsläppskostnader på världens renaste elproduktion, samt som grädde på moset moms på skatterna har sitt pris. Det stavas arbetslöshet och ökade klyftor mellan de som faller ur och de som lyckas hänga med i karusellen.
Politisk flathet i det att locktonerna från ett EU som så gärna vill ha ökad kontroll över Skandinaviens naturtillgångar fått medsvar från våra egna politiker, och kortsiktig girighet och stormaktsdrömmar hos de i politik och bolagets ledning som sett expansionen in i smutsig och kol-eller gaskraft, viktigare än att värna om svensk industri, svenska arbetstillfällen och ett Vattenfall obefläckat av den ekologiskt starkt ifrågasatta energiförsörjningen i andra länder.
När nu ledande politiker går ut med budskapet att Vattenfall skall säljas ut borde alla rimliga varningsflaggor hissas. Om något skall göras med Vattenfall, så borde det vara att sälja ut de delar som utgör en risk och belastning för företaget, nämligen den utländska verksamheten.
Ledarskap handlar om klokhet och långsiktighet. Väljarna bör noga pröva partiernas ställning i den här frågan, den är avgörande för vårt lands framtid och politiska oberoende.
2010.08.04
Jarl Strömbäck
Landstingspolitiker SPI
Riksdagskandidat
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070- 6727669
måndag, augusti 02, 2010
Havets röst
Sommar är också för några fyllda segel och havets gung på vägen. Kvällar med solnedgång som sprider guld på vattnet, eller mornar när naturen vaknar alltmedan de flesta människor ännu sover.
Men också sökandet efter destinationen när dimman sveper in ute på havet.
Myset i ruffens värme medan regnet knaprar på däcket och diverse spel eller en god bok får utgöra sällskap. Och så havets röst när vågorna når stranden efter sin långa rörelse från någon okänd utgångspunkt.
Lyssna och ta till dig om du vill.
Juli 2010
Jarl Strömbäck
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)