Liberala Vindar speglar politik sedan februari 2006, i lokal och global mening. Rysslands nuvarande ledarskap ser det forna Sovjet som sin förebild. Ukraina är det första offret för den ideologin. De västliga demokratierna famlar ovana att tänka i krigets banor. Kampen om globalt ledarskap skärps alltmer i relationen mellan demokratierna i väst och diktaturerna Kina och Ryssland i öst. Mycket finns att skriva om, och reflektera över.
torsdag, juli 29, 2010
Ge pensionsfrågorna plats
Pensionssystem ifrågasatt
Fyra av tio har fått en bättre ekonomi under de senaste åren kunde vi läsa i media den 19.7. Påståendet var del av en intervjustudie gjord för ett tv-bolags räkning. Samtidigt finns andra studier som visar att de ekonomiska klyftorna mellan olika grupper i det svenska samhället ökar. Den nuvarande politiska kursen styrs av en övergripande tanke, nämligen den att det skall löna sig att arbeta. Störst blir nyttan för den som tjänar mest, och störst blir den i Stockholm med dess höga löner enligt undersökningen.
För de som efter ofta 45 år i arbetslivet gått i pension återstår att fundera över varför uppskjuten lön måste bestraffas med en högre skatt. Är det ett rimligt sätt att tacka för att vi genom ett långt liv med hårt arbete sett till att en yngre generation fått en dräglig uppväxt, jämfört med tidigare generationer? Att de fått en kostnadsfri utbildning och möjligheten att utveckla sina intressen och färdigheter mer än någon tidigare generation?
De äldre har genom sina organisationer protesterat mot utvecklingen i möten och offentligt, men med liten eller ingen respons. Pensionerna sänks nu de kommande åren, samtidigt som lönerna fortsätter att öka och levnadsomkostnaderna likaså.
Den urholkning av ersättningarna till de som har arbetat som nu sker kommer i hög grad att drabba de som nu är i arbetsför ålder. Ett eroderat pensionssystem går inte att återställa på kort sikt. Därför har också pensionärernas organisationer begärt en ny översyn av pensionssystemet. Något positivt svar i det avseendet har ännu inte kommit från politikens ledarskap. Man föredrar kanske att tiga ihjäl frågan inför valet i höst.
Det här frågorna är mycket stora och berör på sikt också de som jobbar idag. Skall kortsiktig konsumptionshysteri få ersätta långsiktigt sparande i pensionssystemen? Frågan borde få en väsentligt större plats i valdebatten. Finns det någon i medias annars så frågefixerade värld, som är villig att lyfta upp frågan på valets dagordning?
2010.07.29
Jarl Strömbäck
Ordförande SPF Västernorrland (6300 medlemmar)
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669
söndag, juli 25, 2010
Återförening
Sommaren är också återföreningarnas tid. Det har gått många år sedan Mor Signe stod vid spisen i det norrländska, påvra hemmet och lagade kvällsgröten åt sina 7 barn. Nu har hon hunnit bli 95 år, och hon lever ännu ett värdigt liv med sina själsförmögenheter i gott skick låt vara att kroppen är sliten. Vi är fem kvar av de barnen, men hon har också fått se 15 barnbarn och 22 barnbarnsbarn växa fram.
Bland dem finns en uppmärksammad professor, en prisbelönad finansmäklare med egen verksamhet i Stockholm. En Säpo tjänsteman i huvudstaden, läkare o lärare och många fler samhällsnyttiga medborgare. Några har gift sig med ”nya svenskar”, personer som kommit till vårt land från andra länder.
Så förs arven vidare, så byggs Sverige i vår tid, med starka rötter i sitt förgångna. Dagen och kvällen blir lång med mycket prat och mat innan 95-åringen får sin nattsömn. Men hon hänger med bra.
Återförening och framtidsblick i ett och samma. Sverige sommaren 2010
2010.07.25
Jarl Strömbäck
torsdag, juli 22, 2010
Folkbildningen behövs
Brinnande bilar och sönderslagna skyltfönster har blivit en del av nyhetsflödet också i vårt land. Det är synd och i grunden ett stort avsteg från de traditioner för konfliktlösning vi sedan mer än 100 år byggt upp.
Det var den tidens liberaler som var drivande när det arbete som skulle bli en del av vår demokratis fundament skapades. Modellen hette folkbildning genom bland annat folkhögskolor. Där gavs unga människor träning i demokratiskt tänkande. Där föddes medborgaranda som motvikt mot våld som konfliktlösare. Och där lades grunden för den fredliga utveckling som vi fått ta del av efter att ha varit en av Europas värsta krigarländer under 100-tals år.
Varje individ som föds är ett oskrivet blad. Därigenom också varje ny generation. Ansvaret för att arvet förs vidare kan inte förskingras utan att det får konsekvenser. Nog kan man tycka att den folkbildning som man hade råd med för 100 år sedan, nu inte får plats i den offentliga budgeten. Nedmonteringen av Hampnäs folkhögsskola skall ses i det sammanhanget.
Den 19.7 kunde vi läsa en artikel av Margareta Nycander, en av de eldsjälar som arbetat så starkt för att rädda skolan. Hon och andra förtjänar all respekt för sitt arbete. När nu en ny politisk ledning till hösten skall träda till har man all anledning att fundera över om en nedmontering av folkbildningens väl behövda mötesplatser är rätt väg att gå.
Kanske är det ändå bättre att lägga pengar på de mötespltser som bygger demokrati för nya generationer unga, än att ta kostnaderna för brinnande bilar och krossade skyltfönster.
2010.07.22
Jarl Strömbäck
Landstingspolitiker SPI
måndag, juli 19, 2010
Det personliga ansvaret
Vägval i livet
Solig morgon även denna fina juli 2010. föregående blogg har väckt en del reaktioner och väl är väl det. Livet bjuder oss alla på olika vägskäl, punkter på vår väg genom livet när vi måste fatta mer eller mindre viktiga beslut.
Carpe diem, att fånga dagen har blivit ett levnadssätt för många i vår självcentrerade tid. Den tesen kan nog vara bra ibland, men också skadlig. I den liberala ideologin ryms ett större ansvar än så. Där talas om friheten som norm, men bara om den inte skadar andra. Det borde ledande liberaler tänka över fler än en gång.
Så är det nog för människor i allmänhet, att våra beslut påverkar mer eller mindre. I det sammanhanget måste egot ibland träda tillbaka, lämna plats för det personliga ansvaret också för andra i beroendeställning. För hur skall den kunna företräda andra, som givet sätter egenintresset i högsätet?
Och beträffande vänskap är det kanske så, att den är bättre vän som kritiskt säger det som andra tänker.
2010.07.19
Jarl strömbäck
lördag, juli 17, 2010
Moral och omoral i politiken
Solweig Hellqvist, i riksdagen på stulet mandat?
Var sommar har sin rötmånadshistoria, särskilt kanske under valår. Tyvärr verkar just valvindarna locka fram det sämsta, inte bara hos hungriga kandidater till politikens köttgrytor, utan även hos delar av media. Valet av offer och förövare blir i det sammanhanget inte sällan slumpmässigt, eller kanske man skulle kalla det märkligt.
Senaste veckan har Sven-Otto Littorin anklagats för att ha betalat en än så länge anonym dam en viss summa pengar för sexuella tjänster. Hade han gått ut på krogen, betalat för några drinkar eller kanske en god middag och fått samma gentjänst hade det inte varit något problem. Nu ville han kanske ha en kvick fix för att komma hem till sina barn, och valde den andra vägen. Försåvitt händelsen är sann förstås.
Men det finns andra uttryck för moraliskt sönderfall värda rubriker. Rubriker som aldrig skrivs av någon anledning. När en riksdagskandidat stjäl ett provvalsresultat med hjälp av ett kuppat nomineringsmöte, vilket Folkpartiets Solweig Hellqvist gjorde år 2002, då förbigås det med tystnad. Resultatet för partiet blev att man fått 8 år med en riksdagsperson utan lyskraft, utbytbar i riksdagsomröstningarna och utan förtroendet att föra partiets talan på något område av större betydelse. Nu begär hon nytt förtroende, och det är en nåd att stilla bedja om att länet slipper den representanten i riksdagen.
Det alternativ som nu folkpartiet söker lyfta fram, Lars Persson har fått mycket stöd från undertecknad under många år. Det stödet vittrade slutligen bort i valrörelsen 2006. Moralisk resning fordrar mer av oss alla än ett ständigt manövrerande för att undvika konflikter. Moralisk resning fordrar kraften att stå upp för också personliga uppfattningar. Ur ett privat perspektiv förväntar sig säkert många, att den som på kort tid skaffat en familj med 3 små barn, borde känna mer av personligt ansvar än att med en riksdagsplats i siktet förklara äktenskapet avslutat, och vistelsen i Stockholm så mycket mer lockande än delaktigheten i den unga familjens vardagsslit.
Så var ligger omoralen egentligen? Det politiska hyckleriet har många uttryck, som nu också det att det parti som mer än något arbetar för de äldres rätt i samhället SPI, inte medges vara med i medias valbarometrar.
2010.07.17
Jarl Strömbäck
tisdag, juli 13, 2010
Sommarbilder
Svanfamilj på besök i Vindhems ham, och under bryggan har svalorna ungar i sina bon.
Sommaren hör livet till mer än någon annan årstid. Då sker tillväxten i fåglarnas bon och i djurens marker. Då odlas kärlek och ömhet medan solen skiner och nätterna är ljusa och långa. Och då umgås man mellan generationerna, trivs och träffas..
Svanarna med sina ungar som man stolt visar upp, men fräser varnade om människan blir för närgången. Eller familjeträffen med restaurangbesök i kustbandet.
Glömd för en stund är livets trivialiteter, det måste finnas utrymme för innerligare känslor.
Sommaren hör livet till..
2010.07.13
Jarl Strömbäck
söndag, juli 11, 2010
Svar till en läsare
Johan Strandberg väljer att i sitt inlägg under ordet fritt ÖA den 9.7 gå till försvar för en politisk styrning som samtliga pensionärsorganisationer starkt kritiserat. Den rasering av det svenska pensionssystemet som nu pågår, är ett problem även för yngre generationer, och har djupare rötter än de senaste årens politik.
Sedan mitten av 1990-talet har pensionärerna blivit en alltmer eftersatt grupp i samhället. Lönerna i fasta priser har ökat med cirka 40 procent. Riksdagsarvodena med ca 90%. Pensionerna har knappt ökat alls.
Under de senaste åren har de som kan och fått jobba, fått en extra månadslön genom jobbskatteavdragen. Pensionärerna har däremot inte fått några jobbavdrag för sin uppskjutna lön, pensionen. Vad pensionärerna har fått eller utlovats i form av skattelättnad är en bråkdel av de förmåner som de yngre har gett till den egna generationen.
Staten tog för drygt 10 år sedan 258 miljarder ur AP-fonderna som varit avsedda för pensioner. Härigenom kunde statsskulden sänkas med motsvarande belopp. Genom överföringen blev statens tidigare dåliga finanser avsevärt bättre. Men överföringen ledde till att de ekonomiska problemen vältrades över på pensionssystemet. Överföringen medförde att buffertfonden blivit cirka 470 miljarder mindre än den annars hade varit. Pensionssystemet går därigenom med underskott. 422 miljarder har gått förlorade under de senaste tre åren enligt pensionsmyndigheten. Men eftersom systemet inte får gå med underskott, har i stället bromsen slagit till och sänkt både nuvarande och framtida pensioner. Om ingenting görs för att minska underfinansieringen kommer på sikt garantipension och behovsprövade bostadstillägg, för allt fler bli vad de har att leva av. Detta kommer särskilt att drabba den generation som de som nu bestämmer i samhället tillhör.
Genom att partierna styr bort de äldre från valbar plats på valsedlarna, har resultatet blivit att allt färre äldre blir valda. I den nya riksdagen väntas antalet över 64 år bli nära noll. Denna diskriminering av de äldre kommer att bli permanent om inte i fortsättningen arbetet med nomineringarna blir mer demokratiskt. Effekten blir att också ni som är unga idag själva hamnar i samma situation om några tiotal år. Är ni verkligen beredda att acceptera en sådan underordnad ställning i samhället?
De ledande i de politiska partierna har hög kompetens. De inser därför säkert att den bild som partierna ger inte är helt riktig. Det är obegripligt att de tycks tro att vi äldre har en så dålig fattningsförmåga att vi skulle godta den.
2010.07.10
Jarl Strömbäck
fredag, juli 09, 2010
Almedalen 2010
Almedalen, den svulstiga politiska opportunismens marknad
Almedalen 2010 och den politiska desperationen slår nya rekord i svulstig opportunism. Nu skall väljarna jagas in i fållorna till varje pris. Alltså skall samma partier som meddelat att de skall gå till val på gemensamma program, nu till varje pris bevisa sin självständighet.
Reinfeldt lovar ekonomiskt ansvar ena dagen. Anders Borg stora ekonomiska överskott att fördela andra dagen. Moderaterna försvarar facken och Centerledaren angriper Lagen om anställningsskydd som är fackens viktigaste lag. Och så kan det fortsätta.
Sosseledaren Sahlin lovar återställare, men säger inte när. Vänstern väljer att byta namn för en dag, välfärdspartiet minsann. Men då krävs nog mer än en socialisering av samhällets funktioner. En rättstat bygger på starka rättsliga institutioner, inte på att all verksamhet sker i offentlig regi.
Och de andra då, partier som fastnat i sina profilfrågor, men försöker knapra lite på varann.
I all den här röran så är det en grupp om drygt 20% av väljarna som oroar, nämligen utvecklingen före de äldre. Sänkta pensioner och straffbeskattning har väckt opinioner man inte räknat med. Ett sätt att hantera det är att tiga ihjäl frågan, en annan att avge ospecifierade löften. Utfestelser utan tydliga ramar och tidsgränser är inget värda.
Och det parti som i drygt 20 år arbetat för de äldres sak, SPI får inte vara med i medias valbarometrar. De som så gärna kallar sig samhällets objektiva bevakare, gör sig till redskap för makten.
Almedalen valåret 2010
2010.07.09
Jarl Strömbäck
söndag, juli 04, 2010
Potemkinkuliss
Det är morgon i hamnen. Ännu dröjer sig soldiset kvar, det är varmt i luften. Det är en av dessa dagar vi svenskar så tålmodigt längtar efter. Jag läser på DN-debatt (3.7) en insiktsfull artikel skriven om de ”stabila” pensionssystemet. Den är skriven av ordföranden för den 7e AP-fonden, och budskapet är i sin nakna korthet, att den stabiliteten inte finns där.
Den stabiliteten är en potemkinkuliss som oansvariga politiker lyfter fram för att förleda folk inför höstens val. Det har också pensionärernas organisationer insett och protesterat mot med föga framgång. Sänkta pensioner och åldersdiskriminerande beskattning är regeringens facit efter 4 års beslutsfattande. Det valet kommer att drabba dem själva en dag, men just de som beslutar i riksdag och departement har nog sett om sitt hus innan dess. Kanske är detta bara ett uttryck för politiskt förfall.
Och medias roll är heller inte ointressant. Nu presenteras valbarometrar i snart sagt varje dagstidning eller tv-kanal. Jag noterar att påfallande ofta saknas i de barometrarna SPI, det parti som i mer än 20 år arbetat på riks - landstings och kommunal nivå för de äldres villkor. Däremot finns andra små partier med, vilket bara förstärker intrycket att just SPI särbehandlas, utestängs från ett viktigt rum i den politiska kommunikationen med medborgarna.
Så sviker också media sin roll som objektiv bevakare i valet.
2010.07.04
Jarl Strömbäck
Landstingsledamot SPI
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669
torsdag, juli 01, 2010
Avslut i midsommartid
Näckrosorna blommar i midsommartid
Mellan 3 och 5 månader kvar i livet var det besked du fick den 7 februari. Det blev nästan 5 månader. Kl. 0220 på din egen namnsdag den 30.6, drog du din sista suck i livet.
Cancer i bukspottkörteln är en grym avslutare, den ger sällan en andra chans. Så blev det också i det här fallet.
Av någon anledning leder det mig till den kända dikten
Bort längtande vekhet ur sotiga bröst
vik bekymmer ur snöhöljda mo.
Vi har eld, vi har mat
Vi har brännvin till tröst
det är kväll djupt i skogarnas ro
Sjung Björnbergs-jon
ur din fulla hals
Om kärlek, om rosor och vår
Stäm fiolen Broberg och spela en vals
för spökblåa månlysta snår
2010.07.01
Jarl Strömbäck
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)