lördag, december 23, 2023

Juletid 2023


 

Juletid år 2023. Präglad av krig och elände i Ukraina och i Gaza. Så märkligt, och så sorgligt att människor, och dettas ledarskap återfaller i tron på våldet som väg att lösa konflikter.

Att Putin skulle starta sina försök att återskapa den sovjetiska hegemonin var inget  nedrustande länder i väst hade väntat sig. Man hade ju krokat arm med Putin i sin strävan att bygga fredliga relationer för handel och samvaro. Men när väl västvärlden vaggats i sin trygghetsbubbla ett tag, slog han till.

Nu har dem ”speciella operation” Putin startade och som skulle vara över på ett par veckor, pågått i snart 2 år. Den ukrainska befolkningen har visat att man inte vill bli en rysk vasallstat. Det kriget kan fortgå länge än, med förfärliga offer i formen av människor och materiel.

Och i Gaza fick den omstridde och korruptionsanklagade israeliske ledaren Netanya, det krig han  önskade sig. Nu kan han spela ut sitt våldskapital maximalt, på det israeliska folkets bekostnad. För med varenda barn och oskyldig person den israeliska våldsmaskinen dödar, ökar också avskyn över agerandet. Och det judiska folken runt om i världen får bära den skam och rädsla som agerandet skapar.

Det Hamas gjorde i oktoberattacken kan inte försvaras. Men det kan inte heller den masslakt på civila som Israel skapat göras. Man visar bara att man inte är ett dugg bättre än Hamas.

Så våldet blir vår följeslagare genom årets julfirande och in på det nya året.

Nog kunde ni gett världen trevligare gåvor, herrar Putin och Netanya.

2023.12.23

Jarl S

Inga kommentarer: